Ursprungsbefolkningar kräver mer inflytande vid naturskydd

Honolulu, 160907 (IPS) – Ursprungsbefolkningar runt om i världen kräver ett ökat inflytande i beslut om naturskydd. Efter påtryckningar skyddas heliga skogar i Benin av en lag som är den första i sitt slag på den afrikanska kontinenten.

I Benin i Västafrika finns fler än 2 900 skogsområden som anses heliga av ursprungsbefolkningar, men bara 90 av dem har ett formellt skydd.

Efter påtryckningar från bland annat organisationen Grabe-Benin infördes lagen 2012 som ger skogarna ett rättsligt skydd och som innebär att de måste förvaltas på ett hållbart sätt.

-Du gör inte om ditt hus till ett turistmål, säger Oussou Lio Appolinaire, en aktivist från Benin.

Han syftar på att platser som är heliga för ursprungsbefolkningar öppnas upp för turister.

Oussou Lio Appolinaire tillhör folkgruppen gun i Benin och är ledare för organisationen Grabe- Benin som arbetar för en hållbar landsbygdsutveckling. Organisationen leds av ursprungsbefolkningar i regionen.

-Människor förflyttas från heliga platser. Men om vi förlorar kunskap, förlorar vi oss själva. Att skydda ett heligt område är att respektera naturlagen och alla naturelement, säger han till IPS.

Oussou Lio Appolinaire framhåller hur viktigt det är att ursprungsbefolkningar får möjlighet till större delaktighet i beslut som rör naturskydd.

Det är en fråga som diskuteras vid Internationella naturvårdsunionens kongress som just nu pågår i Honolulu i Hawaii och som samlar 9 200 deltagare från 192 länder. Under mötet har representanter för olika ursprungsbefolkningar bland annat lyft fram problem kopplade till de så kallade Aichimålen om biologisk mångfald.

År 2010 antog världens länder en strategisk plan inom konventionen om biologisk mångfald för perioden 2011-2020, med 20 delmål, de så kallade Aichimålen.

Aktivister och experter är överens om att det kommer att bli svårt att uppnå Aichimålen utan ursprungsbefolkningars medverkan.

-Vi förespråkar naturskydd, men vad som måste diskuteras är naturskydd och ursprungsbefolkningars rättigheter. Regeringen har skapat naturområden inom våra territorier och det begränsar oss. Det verkar som om ursprungsbefolkningar betraktas som ett hinder och att vi måste förflyttas från våra territorier, säger Julio Cusurichi, ordförande för den peruanska organisationen Federación Nativa del Río Madre de Dios y Afluentes, Fenamad, som företräder shipibo-conibo-folken.

I Madre de Dios-regionen i Amazonas i sydöstra Peru är 60 procent av området skyddat. Regionen har en rik biologisk mångfald och här bor 10 000 människor som tillhör sju av landets 54 ursprungsbefolkningar.

Victoria Tauli-Corpuz från Filippinerna som är FN:s specialrapportör i urfolksfrågor kritiserar att stater ignorerar ursprungsbefolkningars roll. Vid besök i Brasilien, Colombia, Finland, Guatemala, Honduras, Norge, Paraguay och Sverige har hon sett hur ursprungsbefolkningars rättigheter kränks när det gäller samråd, traditionella landområden, delaktighet, naturresurser, kompensation för skador och kulturella rättigheter.

-Naturskyddet är centrerat kring staten trots de dåliga resultaten. Ursprungsbefolkningars rätt till sin mark har inte fått ett tillräckligt erkännande eller skydd, sade Victoria Tauli-Corpuz vid ett möte i samband med Internationella naturvårdsunionens kongress i Honolulu.

Omkring hälften av världens naturskyddsområden innefattar områden som tillhör ursprungsbefolkningar. Andelen är störst i Latinamerika och Västindien och i länder som Filippinerna, Indien, Nepal, Botswana, Kamerun, Kenya, Namibia, Sydafrika och Tanzania.

Emilio Godoy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *