Kvinnliga toppolitiker förblir extremt ovanliga

New York, 160906 (IPS) – Inför presidentvalet i USA skrivs och talas det mycket om Hillary Clinton, som kan bli landets första kvinnliga president. Men på den globala scenen förblir antalet kvinnliga politiker på absolut högsta nivå extremt få.

En annan mycket viktig kvinnlig ledare är Tysklands Angela Merkel.

-Kvinnor som når det högsta ämbetet blir väldigt synliga och är imponerande, men de förblir extremt ovanliga, säger Anne Marie Goetz, som är professor vid Centret för globala frågor vid New Yorks universitet till IPS.

Avsättandet av Brasiliens president Dilma Roussef innebär att antalet kvinnliga stats- och regeringschefer nu har minskat till 16 i världens nästan 200 länder. Bland undantagen finns Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf och Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Men det är fortfarande mycket långt kvar innan en jämställd balans har uppnåtts – trots att det var en målsättning som FN:s medlemsländer enades om redan för 21 år sedan.

-Fem procent av regeringscheferna är kvinnor, sju procent av statscheferna och 22 procent parlamentsledamöterna. Det är alldeles för lite, säger Gabriella Borovsky, som är expert på frågor kring kvinnors roll inom politiken vid FN:s kvinnoorgan UN Women. Enligt henne går utvecklingen så långsamt i världen att det i nuvarande takt skulle ta ytterligare 50 år innan jämställdhet har uppnåtts i parlamenten.

Anne Marie Goetz påpekar att de kvinnor som trots allt når hela vägen till toppen ställs inför särskilt svåra utmaningar.

-Alla kvinnor som når dessa positioner har arbetat hårdare och blivit tuffare bedömda än någon man.

Som exempel nämner Anne Marie Goetz hur Australiens tidigare premiärminister Julia Gillard vittnat om den “chockerande” sexism som drabbade henne.

-Det handlade inte om hennes ideologi, utan om hennes kön. Och jag är rädd för att detta nu även drabbar Hillary Clinton.

Samtidigt som FN pläderar för att kvinnor ska ges större plats inom politiken har alla världsorganisationens generalsekreterare hittills varit män. Nu finns det dock för första gången flera kvinnliga kandidater med bland dem som kan komma att efterträda Ban Ki-Moon som generalsekreterare i början av nästa år.

Trots att de kvinnliga kandidaterna är välmeriterade tyder dock de omröstningar som gjorts inom säkerhetsrådet på att man kommer att välja en manlig kandidat.

-Vi är besvikna över att det inte går bättre för kvinnorna, säger Jean Krasno, som är ordförande för Kampanjen för valet av en kvinnlig generalsekreterare, till IPS.

Samtidigt menar hon att resultaten i omröstningarna inte kommer som någon överraskning med tanke på att endast en av de 15 ambassadörerna inom säkerhetsrådet är kvinna.

-Säkerhetsrådet är fortfarande stöpt som en gammal klubb för äldre herrar. Men vi hoppas att vi under det 21:a århundradet ska kunna lämna det bakom oss, säger Jean Krasno.

UN Womens chef Phumzile Mlambo-Ngcuka har understrukit hur betydelsefullt det skulle vara om FN fick sin första kvinnliga generalsekreterare, eftersom det skulle betyda att organisationen skulle föregå med ett gott exempel.

Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *