Journalistik förenad med livsfara i terrorns Pakistan

Peshawar, 160503 (IPS) – Regionen Fata i nordöstra Pakistan är en av världens farligaste platser för journalister. Minst 14 reportrar har mördats här under de senaste elva åren och de flesta mord har förblivit olösta.

-Situationen är extremt dålig, säger Ibrahim Shinwari, som tidigare var ordförande för det lokala journalistfacket TUJ i Fata.

Enligt honom har närmare 350 journalister från alla distrikt i Fata utsatts för olika former av säkerhetshot. Närmare 40 reportrar har valt att lämna regionen och i stället börjat arbeta från grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa.

Fata gränsar mot Afghanistan och i samband med att en USA-ledd koalition 2001 störtade den dåvarande talibanregimen i grannlandet valde många extremister att fly över gränsen till den pakistanska sidan. Från det otillgängliga Fata inledde sedan talibaner och andra extremister en våldsvåg som riktades mot pakistanska regeringsstyrkor, men också mot lokalbefolkning, statliga byggnader, skolor och sjukhus.

År 2014 inledde den pakistanska militären en stor offensiv mot islamisterna i Fata. I samband med det belades medierna i regionen med nya restriktioner. I augusti förra året införde myndigheterna hårda regler som bland annat innebär att etermedier är förbjudna att sända inslag som anses innehålla “förtal mot rättsstaten eller de väpnade styrkorna”.

Samtidigt har morden på journalister fortsatt, utan några rättsliga efterspel.

-Ingen har ställts som ansvarig för att ha dödat en journalist. Alla mord på reportrar i Fata framstår som mysterium, säger Ibrahim Shinwari till IPS.

Ett av de olösta fallen är mordet på reportern Hayatullah Khan som sköts till döds i distriktet Norra Waziristan i Fata i juni 2006. Ett halvår innan han hittades skjuten hade han blivit kidnappad av okända gärningsmän. Enligt den New York-baserade pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists hade Hayatullah Khan innan kidnappningen blivit hotad av både talibaner och pakistanska säkerhetsstyrkor på grund av sin rapportering.

Dagen innan han försvann hade Hayatullah Khan publicerat bilder som bidrog till att avslöja USA:s hemliga drönarprogram i Pakistan. I november 2007 dödades även hans änka då en bomb briserade utanför hennes bostad.

Även i grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa, där Peshawar är provinshuvudstad, lever journalister farligt. Under loppet av en vecka mördades nyligen två journalister i provinsen.

I Reportrar utan gränsers rankning av världens länder i ett pressfrihetsperspektiv hamnar Pakistan på plats 147 av 180 jämförda länder.

Muhammad Anwar är en journalist från Fata som under de senaste fem åren har tvingats rapportera från det närliggande distriktet Bannu i Khyber Pakhtunkhwa på grund av striderna mot talibanerna.

-Vi ställs inför många problem på grund av talibanerna och andra militanta grupper. Många av mina kollegor har mördats i olika distrikt i Fata, men hittills har ingen ställts till svars, berättar Muhammad Anwar.

De journalister från Fata som i stället har valt att sköta sitt arbete från Khyber Pakhtunkhwa riskerar samtidigt att utsätta sina anhöriga därhemma för faror.

-Lokala myndigheter och talibaner trakasserar våra släktingar när de anser att vi har skrivit något de ogillar. När sånt inträffar är pressfriheten inget värd, säger Muhammad Anwar.

Enligt Committee to Protect Journalists har 57 journalister dödats i Pakistan sedan 1992. I 33 fall handlade det om riktade mord, och i 30 av fallen har ingen gärningsman ställts till svars. Pressfrihetsorganisationen påpekar även att det inte bara är militanta grupper, kriminella gäng och krigsherrar som utgör ett hot mot journalister – utan även politiska partier, samt företrädare för armén och landets säkerhetstjänster.

Journalisten Irfanullah Shah, som kommer från Fata men nu arbetar från grannprovinsen, påpekar att många journalister riskerar sina liv samtidigt som de knappt får något betalt för sitt arbete.

-Journalisterna sitter i kläm mellan armén och talibanerna. De måste försöka hålla båda sidor nöjda, vilket är omöjligt, säger Irfanullah Shah.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *