FN varnar för vattenkris

New York, 160502 (IPS) – Redan om femton år beräknas det globala vattenunderskottet ligga på runt 40 procent enligt FN. Nu har tio presidenter och premiärministrar lovat att arbeta tillsammans för att hitta lösningar på den globala vattenkrisen.

Vattenunderskottet är skillnaden mellan efterfrågan på vatten och hur fort det fylls på.

Trots förbättringar saknar minst 663 miljoner människor tillgång till rent dricksvatten.

FN beräknar att i framtiden kommer omkring 1,8 miljarder människor – av den totala befolkningen i världen på 7 miljarder – leva i länder eller regioner där det råder brist på vatten. Vattenkrisen förvärras av klimatförändringar och militära konflikter – i bland annat Irak, Jemen och Syrien.

Förra veckan meddelade FN och Världsbanken att de ska tillsätta en högnivåpanel för vatten för att mobilisera mer ekonomiska resurser och öka investeringarna för förbättrad tillgång till vatten.

Mauritius president Ameenah Gurib och Mexikos president Enrique Peña Nieto blir båda ordförande för panelen. I panelen ingår även Australiens premiärminister Malcolm Turnbull, Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina, Ungerns president János Áder, Jordaniens premiärminister Abdullah Ensour, Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Sydafrikas president Jacob Zuma, Senegals president Macky Sall och Tadzjikistans president Emomalii Rahmon.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson säger att vattenfrågan både är kopplad till hållbar utveckling och klimatåtgärder. Han hänvisar till extrema vädermönster med å ena sidan torka och å andra sidan stora mängder regn som ger översvämningar.

-En kollega som besökt Pakistan efter en stor översvämning kommenterade situationen med: “för mycket vatten och inte en droppe att dricka”.

Förra året antogs de 17 globala målen för en hållbar utveckling som ska vara uppfyllda år 2030. Ett av målen slår fast att alla ska ha tillgång till rent vatten och sanitet till 2030.

-Det är ingen tvekan om att målet om en säker tillgång till vatten till varje människa på jorden inom 15 år kommer att bli en stor utmaning. Vad vi lärde oss i samband med millenniemålen är att vattenfrågan inte kan lösas isolerat på ett framgångsrikt sätt, säger Sanjay Wijesekera, chef för FN:s barnfond Unicefs globala program inom vatten, sanitet och hygien.

Han förklarar att dåliga sanitära förhållanden hotar tillgången på rent vatten, särskilt i Sydasien och i Afrika söder om Sahara. Det beräknas att nära två miljarder människor världen över dricker vatten som kan vara kontaminerat av avföring.

Unicef och andra som arbetar för tillgång till rent vatten måste fördubbla sina insatser för att förbättra människors tillgång och användning av toaletter, för att bland annat förhindra att människor tvingas uträtta sina behov i det fria.

-Även torka, översvämningar och andra extrema väderförhållanden påverkar en säker tillgång till vatten, säger Sanjay Wijesekera.

Han påpekar att omkring 160 miljoner barn under fem år bor i områden där risken för torka är mycket hög, medan ungefär en halv miljard barn bor i översvämningsdrabbade områden.

Enligt Darcey O’Callaghan på organisationen Food and Water Watch måste både en hållbar användning av vattenresurser främjas samtidigt som man ser till att priserna är rimliga genom att det är offentliga och inte privata aktörer som styr tillgången till vatten.

Hon säger att det är en garanti för misslyckanden att låta företag som Veolia och Suez sköta lokala vattensystem och göra vinster. Hon påpekar att Världsbanken och regionala utvecklingsbanker ofta ställt villkor på privatisering av vattendistribution i samband med lån.

-Vinstintressen ska inte få styra när det handlar om att förse människor med rent vatten och sanitet. FN har fastställt riktlinjer. Om vattenavgiften är högre än vad hushållet klarar av att betala innebär det ett brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Darcey O’Callaghan.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *