Konflikter hotar kampen mot fattigdom

New York, 160108 (IPS) – Arbetet mot den svåra fattigdomen på landsbygden i många afrikanska länder riskerar att undermineras av ett ökat antal uppror och svåra politiska konflikter, uppger experter.

För närvarande är 9 av FN:s 16 fredsbevarande insatser förlagda i konfliktsituationer i Afrika – däribland i Mali, Kongo-Kinshasa, Sydsudan, Centralafrikanska republiken, Sudan och Elfenbenskusten.

Dessutom har Afrikanska unionen en fredsbevarande styrka som är redo att sättas in i Burundi, ett land som står på randen till inbördeskrig.

Shenggen Fan, chef för Washingtonbaserade forskningsinstitutet International Food Policy Research Institute, menar att det är uppenbart att konflikterna hotar det fattigdomsbekämpande arbetet.

-Vi har sett ett ökande samband mellan konflikter, fattigdom och hunger. Det är i de regioner och länder där det råder konflikter som fattigdomen och hungern är som mest utbredd.

Shenggen Fan påpekar att hungern och fattigdomen har ökat i vissa konfliktzoner – samtidigt som siffrorna minskat på global nivå.

-Hungern och fattigdomen finns främst på landsbygden. Vi måste bryta den onda cirkeln av konflikter och hunger och fattigdom, säger Shenggen Fan, som år 2014 fick en utmärkelse av FN-organet WFP för sitt arbete mot svälten i världen.

Carla Mucavi vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO har understrukit behovet av satsningar på landsbygden – eftersom 75 procent av världens fattiga återfinns på landsbygden i utvecklingsländerna.

I höstas rapporterade WFP att de tvingats utöka sitt matbistånd till hundratusentals hungriga och i många fall svårt undernärda människor som tvingats fly till Tchad, Niger eller Kamerun för att komma undan extremisterna i Boko Haram i nordöstra Nigeria. Enligt WFP riskerar upp emot 750 000 människor i länderna som gränsar mot Nigeria en förvärrad matkris på grund av Boko Harams våld.

Danielle Nierenberg, ordförande för tankesmedjan Food Tank, påpekar att fattigdomen i många utvecklingsländer, framför allt i södra Afrika, snabbt kan leda till hunger eftersom många där helt saknar sociala skyddsnät. På landsbygden leder detta till att miljontals människor drabbas av undernäring och bristsjukdomar. Hon påpekar att när människor både är hungriga och desperata – på grund av bristen på försörjningsmöjligheter, utbildning eller klimatförändringarnas effekter, så ökar riskerna för konflikter.

-Av det skälet är det viktigt att stater inte bara satsar på landsbygden, utan även gör landsbygden till ekonomiskt och intellektuellt stimulerande platser för ungdomar, gör det möjligt för dem att se jordbruket som en möjlighet och inte som en börda.

Danielle Nierenberg menar att det även krävs satsningar på jordbruksforskare och beslutsfattare som tycker att livsmedelsfrågor är viktiga. Detta för att förbättra tillgången till mat, men också som en satsning på en förbättrad säkerhet, både lokalt och internationellt.

-Om vi verkligen vi förhindra terrorism och sociala oroligheter så måste vi investera och ge stöd till jordbruket på landsbygden, säger hon.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *