Etiopien tar emot mest flyktingar i Afrika

Addis Abeba, 151130 (IPS) – I regionen Tigray i den nordvästra delen av Etiopien nära Eritrea och Sudan finns några av de största flyktinglägren i landet.

Mihret, som egentligen heter något annat, berättar att hon kom till Addis Abeba efter att ha passerat gränsen mellan Eritrea och Etiopien nattetid. Hon säger att den eritreanska militären har order om att skjuta mot personer som försöker lämna landet.

Mihret är utbildad läkare och berättar att hon flydde för att inte tvingas till militärtjänst. Eritrea har militärtjänstgöring på obegränsad tid.

Benjamin säger till IPS att han kom till Etiopien för att kunna utöva sin tro. I Jemen fördes han till ett psykiatriskt sjukhus efter att ha konverterat från islam till judendom.

-Om jag hade ställts inför domstol hade jag riskerat dödsstraff, säger han.

En del flyktingar är kritiska till FN:s flyktingorgan UNHCR och Etiopiens flyktingmyndighet ARRA.

-Allt de bryr sig om är sina budgetar. De bryr sig inte om flyktingarna. Tillvaron här blir som att dödas psykiskt eftersom vi inte får arbeta, säger en 33-årig man från Kongo som flydde till Etiopien för fem år sedan för att undkomma strider.

Många av flyktingarna, som ofta är unga och högutbildade, säger att det internationella asylsystemet är uppbyggt kring antagandet att de flesta konflikter är kortvariga och att det är möjligt att återvända till hemlandet.

I Etiopiens huvudstad Addis Abeba har jesuiternas hjälporganisation bedrivit en klinik, undervisning och sportaktiviteter i 20 år. Där finns flyktingar från Sydsudan, Kongo, Uganda, Somalia, Eritrea, Jemen och Burundi. Under året har 1 700 människor varit i kontakt med verksamheten i Addis Abeba säger Hanna Petros som leder arbetet.

I organisationens kafé arbetar Wube.

-Jag vill fortfarande komma till USA för mina barns skull, säger hon.

Wubes man var en flykting från Kongo-Kinshasa som dog efter 40 år i Etiopien. Genom äktenskapet klassas Wube, som kommer från Etiopien, och hennes barn som flyktingar och kan därför inte få något arbete i landet. Det är bara ett exempel på de invecklade regler som flyktingarna har att förhålla sig till.

Många som flyr har inget pass och saknar möjligheter att söka studievisum eller arbetstillstånd i rika länder. Strikta regler gör att flyktingarna blir kvar i många år i Etiopien.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR:s rapport Global Trends tar utvecklingsländerna emot 86 procent av världens flyktingar. Etiopien har tagit emot 680 000 flyktingar – det största antalet bland länderna i Afrika.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



James Jeffrey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *