Vård på distans växer i Zambia

Lusaka, 151127 (IPS) – Nu kan sjukvårdspersonal på landsbygden i Zambia konsultera läkare i Storbritannien. Med hjälp av ny teknik erbjuds patienter specialistvård oberoende av avstånd.

Genom att dela dokument och foton i en molntjänst kan sjukvårdaren Kennedy Mulenga vid en klinik i det avlägsna Ngwerere få hjälp att ställa en diagnos. Genom tjänsten Virtuella läkare bistår en brittisk läkare med råd.

Kennedy Mulenga, 30, har arbetat sex år vid kliniken och under tre år har han använt sig av tjänsten Virtuella läkare.

-Det är svårt på egen hand utan hjälp av en specialistläkare. Det finns alltid tillstånd som du inte kan diagnosticera.

Kennedy Mulenga berättar att han får hjälp av en specialist att bedöma när det en operation är nödvändig. Vid ett tillfälle bekräftade en läkare via länk att en patient riskerade förlamning och därför behövde skickas vidare.

Zambia har omkring 1 600 läkare. Landet har en befolkning på 14 miljoner, varav 9 miljoner lever på landsbygden och förlitar sig på sjukvårdare som Kennedy Mulenga.

Tekniken förbättrar primärvården i områden på landsbygden som saknar läkare. Bakom idén står den före detta safariguiden Huw Jones.

-Det är egentligen väldigt enkelt. Jag är förvånad över att vi inte ser mer av detta. Det finns mycket forskning men mindre av konkret handling, säger Huw Jones till IPS.

Efter en händelse ute på den zambiska landsbygden när en gravid kvinna och hennes ofödda barn dog i hans jeep på väg till sjukhuset startade Huw Jones projektet Virtuella läkare.

-Många sa att det aldrig skulle fungera att börja använda avancerad teknik på landsbygden. Men vi har visat att det fungerar. Nu vill vi ta detta till resten av Afrika, säger han.

Hittills använder sex kliniker tekniken och planen är att ytterligare tretton med 12 000-17 000 patienter vardera ska börja använda den 2016. Huw Jones undervisar läkare i hur de kan använda programvaran, som utvecklats på ideell basis av brittiska mjukvaruingenjörer.

Ett vanligt problem på landsbygden i Zambia är att personer som misstänker att de har tuberkulos måste resa långt för att röntgas. Ofta finns ingen röntgenläkare tillgänglig som kan tolka röntgenbilderna och kostnader för resor och boende blir höga i väntan på resultaten från röntgen. För någon som kanske har en inkomst på 9 kronor per dag blir kostnader på omkring 37 kronor en betydande summa.

Genom Virtuella läkare kan patienter genast återvända till sina byar med röntgenbilderna och skicka dessa till internationella röntgenläkare som kan avgöra om patienten har tuberkulos.

-När vår sjukvårdspersonal diskuterar med experter får de samtidigt ny kunskap. Det blir en form av mentorsprogram, säger Elizabeth Chizema vid Zambias hälsodepartement.

Hon berättar också att hon kommit i kontakt med zambiska läkare utomlands som visat intresse för att hjälpa till i sitt hemland.

Innovativa lösningar används för att utveckla sjukvården på olika håll i Afrika och Virtuella läkare är inte den enda tjänsten där mobila nätverk skapar nya möjligheter.

I Sydafrika finns en bred acceptans för telemedicin och det finns flera projekt över hela landet som förkortar patienternas väntetider och som är kostnadseffektiva. Universitet i Lagos i Nigeria har i samarbete med landets regering gjort det möjligt för patienter att via en interaktiv skärm konsultera läkare i Indien i samband med läkarbesök. I Liberias huvudstad Monrovia har läkare använt en robot som är en slags datorplatta på hjul för att undersöka patienter. Därmed har de kunnat förhindra spridning av ebola.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



James Jeffrey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *