Kvinnoallians tar strid mot extremismen

New York, 151012 (IPS) – En koalition bestående av 25 kvinnoorganisationer från olika delar av världen har bildats i syfte att bekämpa den våldsamma extremismen.

När FN:s säkerhetsråd nyligen stod värd för att möte med världens ledare för att diskutera de ökande hoten från våldsamma extremister. Generalsekreterare Ban Ki-Moon underströk att all kamp mot intoleransen i världen kräver gemensamma insatser. Han påpekade samtidigt att antalet utländska extremister som beger sig till konflikthärdar snabbt har ökat, samt att dessa grupper uppträder “skoningslöst” mot flickor och kvinnor.

Den nya kvinnoallians som nu har bildats kallar sig för Global Alliance of Women Countering Extremism and Promoting Peace, Rights & Pluralism. En av de organisationer som ingår är Washington-baserade International Civil Society Action Network, Ican, vars chef Sanam Naraghi Anderlini säger till IPS att initiativet kan bidra till en ökad diskussion om grundorsakerna till att extremism uppstår. Hon påpekar att alliansen fortfarande är under uppbyggnad, och att man välkomnar nya medlemsorganisationer som är aktiva ute på fältet.

Sanam Naraghi Anderlini menar att kvinnoalliansen är en av flera nya satsningar som bland annat syftar till att lyfta fram goda exempel. Den nya alliansen består bland annat av organisationer i Norge, USA, Mexiko, Filippinerna, Irak, Pakistan och Syrien.

-Vår målsättning är att bli en stark politisk röst som kan påverka den politik som förs, säger Sanam Naraghi Anderlini till IPS.

Ban Ki-Moon har meddelat att han ska tillsätta en rådgivande panel bestående av religiösa ledare i syfte att öka dialogen mellan olika grupper. Han kommer även att presentera en handlingsplan för hur den våldsamma extremismen i världen ska bekämpas.

Enligt generalsekreteraren finns det några områden som måste prioriteras – däribland att särskilda insatser görs för att nå ut till ungdomar, samt en stärkt respekt för internationella lagar och mänskliga rättigheter.

Nästan två dussin länder bidrar till de pågående militära kampanjer som i olika länder förs mot extremistgrupper som Boko Haram, al-Qaida och Islamiska staten, IS.

I sitt tal inför toppmötet i FN underströk USA:s president Barack Obama dock att enbart militära insatser inte kommer att räcka.

-Dessa måste följas av en politisk och ekonomisk utveckling för att åtgärda de förhållanden som IS har exploaterat, sade Barack Obama.

Sanam Naraghi Anderlini påpekar att kvinnor utgör en måltavla för extremistgrupperna, eftersom de förstår hur viktiga kvinnors roll är i samhället.

Fler av den nya alliansens medlemsorganisationer arbetar ute på fältet, vissa direkt mot olika milisgrupper, medan andra arbetar med förebyggande insatser bland lokalbefolkningar. Flera av organisationerna kan enligt alliansen bidra med viktiga kunskaper om vilka metoder som fungerar bäst, och vad som behöver göras för att komma åt grundorsakerna till extremism och hur det internationella samfundet kan bidra med lösningar.

Samtidigt påpekar Sanam Naraghi Anderlini att många av de metoder som har använts hittills inte har varit framgångsrika.

-Våra syriska och irakiska partners varnade för denna utveckling redan 2011. Om vi hade hörsammat dessa varningar och följt deras råd så hade situationen kunnat vara annorlunda i dag, säger hon till IPS.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *