Kampen mot hungern går framåt i Latinamerika

Santiago, 150604 (IPS) – En ny FN-rapport visar att Latinamerika och Karibien har lyckats halvera andelen hungrande jämfört med 1990-års nivåer. Samtidigt har fortfarande över 34 miljoner människor i regionen brist på mat.

-I regionen har stor kraft lagts på en politik som syftar till att hjälpa utsatta grupper, och de resultat som uppnåtts ligger i linje med de insatser som har gjorts, säger Raúl Benítez, som är regional representant för FN:s livsmedelsorgan FAO.

Det innebär att ett av de millenniemål som det internationella samfundet kom överens om för 15 år sedan har uppnåtts i regionen – innan slutdatumet löper ut vid årsskiftet.

Enligt den nya FAO-rapporten State of Food Insecurity in the World går samtidigt fortfarande 5,5 procent av den latinamerikanska befolkningen hungriga – vilket motsvarar 34,3 miljoner människor.

Den nya rapporten visar att 28 procent av Latinamerikas befolkning lever i fattigdom, vilket kan jämföras med 44 procent år 2002. Samtidigt har inga större framgångar i kampen mot den extrema fattigdomen rapporterats under de senaste två åren.

Den region som ligger längst efter är Karibien, där det finns 7,5 miljoner hungrande människor. Främst beror detta på situationen i det fattiga Haiti, där 75 procent av de hungrande i Karibien bor. I samband med att den nya rapporten presenterades vid FAO:s regionala kontor i Santiago påpekade organets biträdande regionchef Eve Crowley att problemen i Haiti har djupa historiska rötter.

-Historiska problem tar lång tid att åtgärda. De nuvarande problemen med politisk instabilitet är en mycket viktig faktor och har haft en negativ inverkan på den ekonomiska tillväxten, säger hon.

Under de senaste 20 åren har fler än 30 miljoner människor i Latinamerika och Karibien lämnat hungern bakom sig. Rapportförfattarna menar att detta hänger samman med en rad politiska satsningar som kan tjäna som exempel för andra regioner i världen.

Enligt Raúl Benítez är det senaste exemplet på dessa satsningar den handlingsplan mot hunger som nyligen antogs av den latinamerikanska samarbetsorganisationen, Celac. Handlingsplanens mål är att utrota hungern i regionen till år 2025. Men Raúl Benítez påpekar att länderna står inför en rad utmaningar – exempelvis när det gäller att motverka klimatförändringarnas effekter, vilka kommer att slå särskilt hårt mot småbönder och fattiga.

-Risken för bakslag finns där hela tiden, och detta berör miljontals män, kvinnor och barn i regionen, säger han.

Raúl Benítez understryker att problemet i första hand inte handlar om brist på mat – utan på att de fattiga inte har råd att köpa den mat som finns.

-Det handlar om en brist på tillgång, inte om produktion. Hunger handlar om mycket mer än en tallrik mat på bordet, och är något som påverkar oss alla. Raúl Benítez menar att det går att dra lärdomar av att vissa länder i regionen har lyckats bekämpa hungern snabbare än andra.

-De länder som har större erfarenhet eller är rikare måste hjälpa andra länder att snabba på processen att utrota hungern, säger han.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Marianela Jarroud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *