Vattenmätare slår mot fattiga i Afrika

Harare, 150513 (IPS) – Många länder i världen tycks vara på väg att infria FN:s millenniemål om att halvera antalet människor som saknar tillgång till rent vatten. Samtidigt har en del länder i Afrika infört system med vattenmätare som kräver förskottsbetalning – något som slår hårt mot de fattigaste.

-Att ett antal länder på kontinenten har infört vattenmätare är ett bakslag i arbetet för att alla i Afrika ska få tillgång till rent vatten. Detta gör att de fattigaste inte har råd med denna livsviktiga vätska, säger Claris Madhuku, som är ordförande för den zimbabwiska organisationen Platform for Youth Development.

Vattenmätare som kräver förskottsbetalning innebär att konsumenter som inte kan betala för sig blir utan vatten. Systemet används bland annat i Namibia, Nigeria, Swaziland, Sydafrika och Tanzania. Nu är även Zimbabwe på väg att införa vattenmätare, men det är ett projekt som möter hård kritik från många organisationer. Den zimbabwiske aktivisten Terry Mutsvanga är en av många som är upprörda.

-Om man måste betala i förskott för att få tillgång till vatten så kommer de med störst behov att berövas den rätten, säger Terry Mutsvanga, som understryker att tillgång till vatten är en mänsklig rättighet.

I juli 2010 antog FN:s generalförsamling en bindande resolution som slog fast att tillgång till rent vatten och sanitära anläggningar är mänskliga rättigheter.

I stora delar av Afrika har dock situationen förblivit annorlunda. Enligt FN:s miljöorgan Unep saknar hela 300 miljoner afrikaner tillgång till rent dricksvatten. Många aktivister menar att systemet med vattenmätare knappast förbättrar situationen för de fattigaste.

-Redan nu saknar hundratals miljoner människor tillgång till rent vatten. Man kan bara tänka sig hur illa det skulle bli om förskottsbetalda vattenmätare blev verklighet för alla på kontinenten, säger Terry Mutsvanga.

I Zimbabwe har lokala myndigheter nu börjat installera vattenmätare i landets städer. Bland städernas fattiga invånare har satsningen skapat stor oro.

-De lokala myndigheterna arbetar vidare med sina vattenmätare. Men arbetslösa människor som mig saknar pengar att betala i förskott, säger 51-åriga Tinago Chikasha till IPS.

I Storbritannien förbjöds förskottsbetalda vattenmätare redan 1998 för att de ansågs hota folkhälsan. Även i Sydafrika förbjöds systemet en tid, efter ett stort utbrott av kolera. Sedan dess har mätarna dock återinförts och ersatt de vattenposter som tidigare erbjöd gratis vatten.

Trots att FN slagit fast att tillgången till rent vatten är en mänsklig rättighet hävdar internationella finansinstitutioner som Världsbanken att vatten ska distribueras på en marknad där kostnaderna ska tas ut av konsumenterna.

Mfundo Mlilo är ordförande för medborgarorganisationen CHRA i Zimbabwes huvudstad Harare och en hård motståndare till vattenmätarna.

-Det kommer inte att lösa problemen med vattendistributionen, och förskottsbetalda vattenmätare kommer att leda till att medborgarna förlorar tillgång till rent vatten, säger han.

Tendai Mahachi, som företräder Harares lokala myndigheter, sade nyligen till lokala medier att man räknar med att kunna spara stora summor genom införandet av vattenmätare. Enligt honom kommer minst 300 000 hushåll i staden att få vattenmätare installerade, och systemet kommer att installeras i alla nybyggda hus.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *