Afrikanska aktivister vill se kondomutdelning på fängelser

Harare, 150331 (IPS) – I många afrikanska länder är kondomer bannlysta i skolor och på fängelser. En som fått erfara konsekvenserna är 16-årige Tatenda Chivata från distriktet Mutoko i Zimbabwe. Han stängdes av från sin skola i tre månaders tid efter att ha blivit påkommen med att ha kondomer i sin skolväska.

Regerai Chigodora, 34, som avtjänar ett fängelsestraff i huvudstaden Harare, har drabbats ännu hårdare av kondomförbudet. Hans 36 år långa straff förlängdes till 45 år efter att han blivit avslöjad med att ha använt kondomer inne på anstalten.

Den hårda inställningen mot kondomer i fängelser och på skolor finns i många länder i Afrika. Men aktivister menar att den samtidigt utgör ett hinder i kampen mot hiv och aids.

-Det kommer att bli svårt för Afrika att vinna kriget mot hiv och aids om vissa grupper, som elever och interner, inte ingår i de förebyggande insatserna, säger Tamasha Nyerere, som arbetar med hiv-frågor i Tanzanias huvudstad Dar es Salaam, till IPS.

I Zimbabwe menar aktivister att kondomförbudet i skolor och fängelser direkt motverkar kampen mot hiv.

-Det är oroande att vi i Afrika, som kämpat så hårt för att minska antalet fall av hiv och aids, inte varit så pragmatiska att vi infört preventiva insatser på skolor och fängelser. I stället har de flesta afrikanska regeringar vägrat tillåta distribution av kondomer, ofta med ursäkten att det uppmuntrar till homosexualitet på fängelserna och osedlighet på skolorna, säger gayaktivisten Elvis Chuma från Harare.

Den uppfattningen delas av fången Regerai Chigodora.

-Oavsett vad myndigheterna tycker så är samkönat sex vanligt i fängelserna. Vi försöker smuggla in kondomer, men om man blir upptäckt, som jag blev, så blir konsekvenserna allvarliga, säger Regerai Chigodora till IPS.

Eleven Tatenda Chivata, som stängdes av från sin skola i början av året, menar att det enda brott som han begått är att han anses vara minderårig.

-Jag är avstängd från skolan eftersom jag hade en kondom, vilket jag brukar använda när jag har sex med min flickvän. Detta sker samtidigt som lärarna uppmanar oss att skydda oss om vi blir sugna på att ha sex. Nu undrar jag om jag gjorde fel som använder kondom. Hade vi i stället haft oskyddat sex så kanske jag inte hade blivit upptäckt, säger han till IPS.

Enligt zimbabwisk lag är alla under 18 år minderåriga. Samkönat sex är dessutom straffbart och människorättsaktivister menar att dessa lagar, som finns i många afrikanska länder, förhindrar utdelning av kondomer på fängelserna.

-Zimbabwe är ett av många afrikanska länder där landets egna lagar förhindrar distribution av kondomer till skolungdomar och fångar, säger Tonderai Zivhu, som är ordförande för den zimbabwiska organisationen Open Association of People Living with HIV/AIDS.

Av alla 54 länder i Afrika är det bara Sydafrika och Namibia som har tydliga förebyggande program mot hiv och aids på skolor och fängelser.

År 2007 infördes en ny lag i Sydafrika som ger alla medborgare över tolv år rätten att skaffa sig preventivmedel, och landets kriminalvårdsmyndigheter delar ut kondomer till landets fångar. I Namibia har alla landets fångar samma rätt till förebyggande insatser mot hiv och aids som övriga befolkningen.

I många andra afrikanska länder är inställningen otydligare. Ett exempel är Rwanda, där regeringen förra året medgav att det förekom samkönat sex på landets anstalter – dock utan att meddela huruvida fångarna skulle få tillgång till kondomer.

Samtidigt finns det konservativa grupper som tydligt motsätter sig tanken på att tillåta att kondomer delas ut på skolor och fängelser.

-Att distribuera kondomer på fängelser och skolor skulle innebära att afrikanska myndigheter blir delaktiga i brott som sodomi och uppmuntrar till sexuell omoral bland skolbarn. Detta står i strid med vår afrikanska kultur och våra normer, säger Bupe Mwansa, ordförande för organisationen Culture and Traditions Conservation Association in Zambia.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, fanns det i slutet av 2013 uppskattningsvis 3,2 miljoner hiv-positiva barn i världen, varav de flesta i södra Afrika. I Zimbabwe beräknas 145 000 barn vara hiv-positiva.

Enligt landets statistiska institut, ZimStat, finns det 18 000 fångar i Zimbabwe, och av dessa beräknas 28 procent vara hiv-positiva.

I Sydafrika beräknas hela 41 procent av landets dryga 166 000 fångar vara hiv-positiva, enligt landets hälsodepartement.

Den sydafrikanske läkaren Nomalanga Zwane, som arbetar för att förhindra spridning av hiv och aids på landets fängelser, menar att det krävs insatser riktade till både skolelever och fångar.

-Om skolbarn lämnas åt sitt eget öde så kommer vi inte att besegra hiv och aids, eftersom dessa elever kommer att sprida sjukdomen. De fångar som inte har tillgång till kondomer kommer dessutom ut från fängelset en dag och kommer då att sprida sjukdomen, säger Nomalanga Zwane till IPS.

Jimson Gwatidzo, 37, är en före detta fånge från Zimbabwe som smittades av hiv i samband med att han avtjänade sitt fängelsestraff. Nu är han en aktiv förespråkare för att kondomer ska distribueras i landets fängelser – inte minst eftersom många fångar blir smittade av hiv efter att ha blivit våldtagna innanför murarna.

-Det är hög tid att regeringarna över hela Afrika skrotar de lagar som förhindrar utdelning av kondomer på fängelserna – så att kampen mot hiv och aids ska kunna föras utan några juridiska hinder, säger Jimson Gwatidzo till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *