De kräver krafttag mot övergrepp av kyrkans män

Santiago, 150324 (IPS) – Personer som utsatts för sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i flera latinamerikanska länder har nu gått samman för att få kyrkan att ställa förövare till svars. Samtidigt är det snart premiär för en spelfilm om en av Chiles mest inflytelserika präster, som utnyttjade många pojkar och unga män.

-Filmer kan hjälpa människor att inte glömma vad som sker i vårt samhälle, säger den chilenska filmaren Matías Lira till IPS.

I april är det premiär för hans film “Karadimas skog”, som bygger på den verkliga historien om den katolske prästen Fernando Karadima som utnyttjade dussintals pojkar och unga män sexuellt, och som samtidigt var mycket inflytelserik och som med sin karisma brukade beskrivas som ett “helgon”.

Chile är ett land starkt präglat av katolicismen och Matías Liras film kommer efter att “El Club” av Pablo Larraín nyligen vann en Silverbjörn vid Berlins filmfestival – även det en film som handlar om pedofiler inom den chilenska katolska kyrkan.

Fernando Karadima var församlingspräst i den välbärgade stadsdelen Providencia i Santiago, och hade täta kontakter med kyrkans högsta ledning ända från början av 1980-talet och fram till sin pensionering 2006.

Fem år senare dömdes han dock av en kyrkorätt till ett liv av “stillhet och bön”, efter att det framkommit att den mäktige prästen i flera decennier hade förgripit sig mot pojkar och unga män som litade på honom.

En av dem som föll offer för prästen var Juan Carlos Cruz, som numera arbetar som journalist. Han mötte Fernando Karadima som femtonåring i samband med att han var sårbar och i djup sorg efter att hans pappa precis hade avlidit.

-Jag fick rådet att gå och tala med denna präst som betraktades som ett helgon, en enormt god man. Han var mycket inflytelserik och det kändes otroligt att få hans uppmärksamhet. Han sa att han skulle bli min själslige ledare och att jag bara skulle bikta mig hos honom, berättar Juan Carlos Cruz för IPS.

Han berättar att det som femtonåring var lätt att imponeras av att prästen hade så många mäktiga vänner – han kände många av landets högsta företrädare, inklusive den dåvarande diktatorn Augusto Pinochet.

Men det dröjde inte länge innan han utsattes av den mäktiga prästen, som nu är 84 år gammal.

-Jag kommer aldrig att förlåta mig själv för att jag lät den mannen tortera mig i åtta års tid, säger Juan Carlos Cruz, som numera är bosatt i USA, till IPS.

Sanningen om Fernando Karadima började uppdagas först år 2010 då Juan Carlos Cruz och flera andra offer vittande om vad de upplevt i ett program som sändes på den chilenska tv-kanalen TVN.

Journalister på kanalen hade då blivit kontaktade av en av prästens “favoriter”, James Hamilton, som hörde av sig efter att TVN hade sänt ett reportage om den mexikanske prästen och pedofilen Marcial Maciel, grundare av den ultrakonservativa orden Kristi Legion.

I Chile kämpade flera av dem som föll offer för Fernando Karadima mot utnämningen av en man som biskop för staden Osorno. Detta eftersom Juan Carlos Cruz och flera andra menar att den utpekade mannen deltog i de övergrepp som den mäktige prästen begick. Dock lyssnade inte kyrkan på kritiken, och nyligen utsågs mannen till biskop – trots kritiken.

I mitten av februari samlades i Mexico City ett antal personer som fallit offer för övergrepp av präster för att skapa större uppmärksamhet kring problematiken. Ett av målen är att försöka nå fram till Latinamerikas första påve, Franciskus från Argentina.

-När påven Franciskus blev utnämnd kände vi en stor stolthet över att någon som talade vårt språk nu fanns i Vatikanen. Men de första offren han träffade kom från USA, Tyskland och Storbritannien. Oss har han fortfarande inte träffat, säger Juan Carlos Cruz besviket.

-Jag vill bara träffa honom för att kunna berätta vad vi har gått igenom.

Juan Carlos Cruz menar att katolska kyrkan i Latinamerika har sopat problemen under mattan, men trots detta är han fortfarande djupt troende.

-Jag besöker kyrkan varje söndag och tänker inte låta dem beröva mig något så ovärderligt som min tro, säger han.

Även filmaren Matías Lira är katolik, men han menar att prästerna i Latinamerika har en stor skuld till sina samhällen.

-De borde förstå att det inte räcker med några ursäkter. Det som krävs är konkreta handlingar, säger han.

Vid mötet i Mexico City bildade deltagarna från Argentina, Chile, Dominikanska republiken, Mexiko och Peru, ett nätverk kallat Unidos. Gruppen kräver att påven Franciskus agerar för att se till att alla förövare ställs inför rätta, liksom alla dem som aktivt tystat ner olika övergrepp.

Enligt den nya gruppen är ett tydligt exempel på att kyrkan fortfarande skyddar förövare fallet med Józef Wesołowski, som tidigare var kyrkans ambassadör i Dominikanska republiken. Han har anklagats för pedofili och sitter för närvarande i husarrest i Vatikanen, dit han flydde för att undgå det dominikanska rättsväsendet.

-Trots att dominikanska domstolar har begärt honom utlämnad så finns han kvar där, där han sitter skyddad, säger Juan Carlos Cruz.

Marianela Jarroud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *