Protester mot palmoljeplantagernas utbredning i Indonesien

Bali, 150320 (IPS) – Under de senaste trettio åren har palmoljeindustrin tagit över hälften av de över 500 000 kvadratkilometer som utgör Kalimantan, den indonesiska delen av ön Borneo.

-De kommer ta över allt mer tills vi tvingas ut i havet, säger Mina Setra, från Indigenous Peoples’ Alliance of the Archipelago som under många år kämpat för bevarandet av de traditionella levnadssätt som nu hotas av enorma plantager med oljepalmer.

Hon menar att produktionen av palmolja måste ske på ett hållbart sätt. I nuvarande takt hotar palmoljeindustrin att försvaga de lokala ekonomierna samt hota ursprungsbefolkningen och den biologiska mångfalden.

Enligt Världsnaturfonden har Indonesien och Malaysia sammanlagt avverkat 3,5 miljoner hektar de senaste 35 åren för att ge plats för palmoljeplantager.

Konsumtionen av palmolja har ökat stadigt med sju procent per år de senaste 20 åren, enligt uppgifter från konsultföretaget Research and Markets. Palmolja används bland annat som ingrediens i livsmedel och kan även användas till biodiesel.

Globalt konsumeras mer palmolja än exempelvis sojaolja och Indonesien är det största producentlandet i världen. Förra året producerade landet 31 miljoner ton palmolja. Malaysia och Indonesien producerar 85 procent av den globala produktionen. Även om produktionen förutspås bli något lägre under 2015 expanderar industrin och miljontals hektar skogsmark avverkas för att ge plats för nya oljepalmsplantager.

Regeringen och industrin hävdar att sektorn ökat sysselsättningen och gynnar lokala samhällen, men Mina Setra menar att produktionen hotar miljön och ursprungsbefolkningen som utgör mellan 50 och 70 miljoner av landets 249 miljoner invånare.

Enligt en ny studie gjord av miljöorganisationen Rights and Resources Initiative, RRI, är det främst de stora investerarna, inflytelserika affärsmän med nära koppling till regeringen, och de företag som står bakom 80 procent av den globala handeln med palmolja som gynnats av produktionen. Organisationen skriver att palmoljesektorn inte har någon stor betydelse för den indonesiska ekonomin och att inkomsterna från industrin bara utgör 2,2 procent av bruttonationalprodukten per år.

“De största förlorarna är lokalbefolkningen som förlorar tillgång till mark och levebröd och som samtidigt inte får del av den nya ekonomin,” skriver RRI.

Förra året minskade inkomsterna inom palmoljeproduktionen med 15 procent men i år väntas vinsterna öka till följd av priser på mellan 4 000 och 5 000 kronor per ton. Trots det är det många producenter i Indonesien och Malaysia som öppet förespråkar lägre löner för att hålla höga vinstnivåer.

Mina Setra menar att producenter utnyttjar kryphål i lagen för att kunna fortsätta att ge plats för storskaliga planteringar av oljepalmer.

Den indonesiska regeringen har infört ett totalstopp för avverkning av regnskog när det gäller nya plantage, men detta gäller inte för de företag som sedan tidigare fått tillstånd för sin verksamhet. Mina Setra förklarar att företag också kan bryta mot bestämmelser genom att utnyttja sina kontakter med lokala makthavare.

När lokalbefolkningen tagit ställning för sina rättigheter har de mötts av motstånd. I juli förra året sköts en person till döds av polis i södra Kalimantan i samband med en demonstration mot plantagernas ökade utbredning. Ytterligare en person sköts till döds vid en demonstration i staden Jambi på ön Sumatra den 28 februari.

Scott Poynton från den internationella miljöorganisationen The Forest Trust säger till IPS att information om palmoljeproduktionens socioekonomiska konsekvenser är bristfällig och att det är viktigt att Mina Setra och andra ledare för gräsrotsrörelser får tillgång till verktyg som till exempel World Resource Institutes kartläggningar av avverkningar av regnskogar.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Amantha Perera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *