Brister avslöjas i FN-rapportering om sexuella övergrepp

New York, 150318 (IPS) – Sexuella övergrepp som begåtts av FN:s fredsbevarande styrkor blir inte inrapporterade på ett fungerande sätt. Det framgår av en intern FN-rapport som på måndagen publicerades av organisationen Aids-Free World.

Den interna expertrapporten, som nu läckt ut och är daterad i november 2013, innehåller enligt Aids-Free World “material som kraftigt skiljer sig från generalsekreterarens egna årliga rapporter om den utveckling som skett”.

Några av de problem som tas upp är metoderna som används då FN samlar in information om övergrepp som kan ha begåtts av fredsbevarande FN-soldater samt att åtgärder som sätts in mot anklagad personal kommer så sent att det skapar straffrihet. Expertgruppen beskriver även “en kultur av extrem varsamhet när det gäller att tillvarata de anklagades rättigheter, medan offrens rättigheter inte tillmäts samma vikt”.

I samband med publiceringen av rapporten riktar Aids-Free World ett brev till alla världens FN-ambassadörer där organisationen påpekar att FN aldrig publicerat expertgruppens rapport. “Av det skälet misstänker vi att få, om ens någon, regering är medveten om att de oberoende experterna, som tillsatts av generalsekreteraren, kom med vass kritik kring hur sexuella övergrepp i samband med FN:s fredsbevarande insatser hanteras”.

Paula Donovan, biträdande chef för Aids-Free World, säger till IPS att expertgruppen hade de kvalifikationer som krävdes för uppgiften och uppmärksammade flera viktiga frågor. Enligt henne har dock generalsekreterare Ban Ki-Moon i sin senaste rapport om frågan inte gjort tillräckligt för att hantera den “institutionella straffrihetskultur” som omgärdar sexuella övergrepp.

-Varje år ska generalsekreteraren rapportera till generalförsamlingen om hur detta arbete går. Fungerar dessa särskilda åtgärder för att skapa ett skydd mot sexuella utnyttjanden? Har vi kommit närmare en situation utan några nya fall?, frågar sig Paula Donovan.

Enligt den interna expertgruppen kunde “FN-personal på alla missioner vi besökte peka på ett antal misstänkta eller ganska tydliga fall av sexuella övergrepp som inte hade räknats med eller utretts”. Enligt rapportförfattarna kan därför inte FN veta hur omfattande problemen är eftersom det tycks finnas ett stort antal fall som aldrig blir inrapporterade.

Paula Donovan menar att generalsekreterarens fokusering på att lyfta fram en minskning av antalet misstänkta fall är mycket problematisk.

-Alla som kan dessa frågor vet en sak – att när siffrorna minskar så betyder inte det nödvändigtvis att antalet incidenter har minskat. Det kan också ha att göra med en brist på förtroende för rapporteringsprocessen, säger Paula Donovan.

Paula Donovan understryker att de människor som FN:s fredsbevarande styrkor ska skydda tillhör de mest utsatta på jorden – vilket kan leda till att de inte vågar rapportera övergrepp.

-De är rädda för att systemet inte fungerar, för att rättvisa aldrig kommer att skipas, och att de skulle hamna i ett ännu sämre läge om de anmäler.

I höstas presenterade FN en ny oberoende panel som ska utvärdera organisationens fredsbevarande insatser, under ledning av fredspristagaren, politikern och frihetsledaren José Ramos-Horta från Östtimor. Aids-Free World har förhoppningar om att denna panel ska bidra till att man kan ta itu med straffriheten.

Paula Donovan berättar att man skickat en kopia av expertgruppens rapport till José Ramos-Horta.

-Under ledning av José Ramos-Horta finns det en möjlighet att detta inte bara blir ytterligare en panel, säger hon.

IPS har försökt att få en kommentar från FN:s generalsekreterares talesperson, men utan att lyckas få svar i tid.

Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *