Rykande spisar stort hot mot indiska kvinnors hälsa

New Delhi, 150313 (IPS) – Enligt Världshälsoorganisationen dör 4,3 miljoner människor i förtid varje år på grund av luftföroreningar inomhus, främst i hem där maten lagas på spisar med kol, ved eller biomassa. I Indien innebär det att spisen utgör en livsfara för de många miljoner kvinnor som inte har råd med en gasspis.

Kehmli Devi från en by i den nordliga delstaten Uttarakhand är en av många miljoner indiska kvinnor som tvingas använda vedspis eftersom familjen inte har råd att köpa gas. Den ständiga jakten på ved är en jobbig syssla, men hon har inget att välja på.

-Det kan ta upp till sex timmar om dagen och vi måste gå långt in skogen för att hitta veden. Men den är gratis, säger hon.

Att köpa en gastub är inget alternativ för familjen, vars samlade månadsinkomst ligger på motsvarande 450 kronor i månaden. De har inte råd att lägga ett öre extra på ett renare bränsle.

Över hela Indien är situationen densamma i mängder av hem.

-Om min man tjänade bättre skulle vi gå över till gas, berättar Zeba Begam, som bor i byn Rakh, i delstaten Kashmir.

Men eftersom även hennes familj är fattig så är det eldning med ved som gäller. Detta trots alla de hälsoproblem som vedeldning anses orsaka.

WHO beräknar att tre miljarder människor på jorden använder sig av ved, kol eller biomassa för att värma sina bostäder och laga mat. Men när dessa material eldas i stängda utrymmen så utsätts människor för kemiska substanser och mikroskopiskt små partiklar som kan ta sig in i blod, lungor och celler. Uppskattningsvis 4,3 miljoner människor dör varje år i sjukdomar som dessa luftföroreningar orsakar, i form av bland annat lunginflammationer och lungcancer.

Andra studier visar samtidigt att luftföroreningar inomhus har särskilt skadliga effekter på barn, som har lättare att drabbas av lungsjukdomar än vuxna. Överlag är det just barn och kvinnor som drabbas värst, eftersom de vanligtvis är hemma fler timmar per dag än männen, och eftersom hushållsarbetet vanligtvis sköts av kvinnorna.

Problemen är globala, men Asien är en region där luftföroreningar inomhus anses vara ett extra stort problem, och Indien är ett land som är särskilt utsatt. Officiell statistik från 2011 visade att det finns närmare 142 miljoner hushåll på den indiska landsbygden där familjerna är beroende av ved eller biomassa för att driva sina spisar.

Indiska regeringar har sedan länge uppmuntrat befolkningen att byta till gastuber genom att erbjuda subventioner – men trots detta har priserna blivit för höga för många familjer. Experter menar dock att det finns ett behov av nya insatser för att minska luftföroreningarna i indiska hem – både för att förbättra hälsan för miljontals människor, men också som ett led i arbetet för att uppfylla de så kallade millenniemålen.

WHO har påpekat att problemen med de vedeldade spisarna har en direkt koppling till barnadödligheten. Dessutom hämmar kvinnornas ständiga arbete med att leta ved jämställdheten, eftersom det tar en massa tid som annars skulle kunna användas för studier eller lönearbete.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *