Krisen i Ukraina slår extra hårt mot marginaliserade grupper

Kiev, 150212 (IPS) – Internationella organisationer varnar för att konflikten i östra Ukraina är på väg mot en humanitär katastrof i takt med att sjukvårdssystemet rasar samman. Värst är situationen för redan marginaliserade grupper, som har mycket svårt att få tillgång till ens den mest grundläggande sjukvård.

Konflikten mellan proryska separatister och ukrainska styrkor har drabbat över fem miljoner människor, varav 1,4 miljoner enligt Världshälsoorganisationen, WHO, anses vara “särskilt utsatta”, bland annat på grund av bristen på en fungerande sjukvård.

Strider och andra åtgärder från båda sidor i konflikten har lett till färre eller helt uteblivna leveranser av medicinsk utrustning, att sjukhusbyggnader förstörts, en stor brist på vatten och el samt brist på vårdpersonal i takt med att allt fler tvingats på flykt. Det råder även stor brist på vacciner, vilket innebär en risk för utbrott av sjukdomar som polio och mässling.

Enligt FN har närmare en miljon människor tvingats på flykt, och siffran växer hela tiden snabbt. Många av dessa flyktingar tvingas leva under mycket svåra omständigheter – vilket ytterligare förvärrar hälsoriskerna.

Allra värst drabbade är dock grupper som redan tidigare var sårbara. Ukraina är ett land med ett mycket högt antal hivsmittade, något som främst beror på en stor spridning av hiv bland sprutnarkomaner. Tidigare fanns det ett omfattande metadonprogram för missbrukare i landet, men sedan konflikten inleddes har leveranserna av metadon minskat kraftigt, liksom tillgången på bromsmediciner.

Vid sidan av drogmissbrukare har även andra marginaliserade grupper drabbats extra hårt av konflikten. Det finns uppskattningsvis 400 000 romer i Ukraina, och liksom i andra delar av Östeuropa har denna folkgrupp sedan länge varit utsatta för en hård diskriminering.

Redan tidigare hade romerna en bristfällig tillgång till sjukvård eftersom många saknar de identitetshandlingar som krävs för att få tillgång till vård. Ett annat problem för många fattiga romer har varit att de inte haft råd med dyra mediciner.

Men i takt med att konflikten fortsatt så har romernas situation snabbt förvärrats ytterligare. Vissa människorättsorganisationer uppger att romer utsätts för en våldsam och systematisk diskriminering i de områden som numera kontrolleras av separatister.

Dorit Nitzan, chef för WHO i Ukraina, säger att romerna är en grupp som drabbats särskilt hårt av vårdkrisen eftersom de ofta saknar de kontanter som krävs för att få tillgång till vård och läkemedel under den pågående konflikten. -Situationen förvärras ytterligare av att många romska flyktingar befinner sig på otillgängliga platser, där vårdmöjligheter saknas. Sammantaget innebär allt detta att sjukvården inte är tillgänglig för romerna, säger Dorit Nitzan.

Pavol Stracansky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *