Kristna irakier flyr till Jordanien för att undkomma IS

Amman, 141106 (IPS) – I juni intogs Iraks näst största stad Mosul av Islamiska staten, IS, som snabbt gav stadens kristna minoritet ett ultimatum – konvertera till islam, betala skatt eller dö. Alla kristna som kunde flydde, och tusentals av dem hamnade här i Jordanien – ett land som redan är hårt ansatt av den syriska flyktingkrisen.

En av dem som flydde var Marvin Nafee. Men innan extremisterna intog hans hemstad Mosul hade han svårt att tro på de uppgifter om IS framfart som spreds via filmer och sociala medier.

-Vi trodde inte på det, det verkade så overkligt, säger han.

Men sen kom IS till Mosul, och inom bara några timmar hade de intagit staden. Liksom tusentals andra tvingades 27-åriga Marvin Nafee på flykt. Tillsammans med sin mamma, pappa och två bröder lyckades familjen ta sig till Jordanien.

-Det finns inget som är så viktigt som fred och trygghet, säger han till IPS från Latinska kyrkan i kvarteret Marka i Amman.

Det är här Marvin Nafee har bott de senaste två månaderna. När IS intog Mosul fick de kristna som flydde överge alla sina egendomar.

-Mosul är tömt på kristna nu. Alla har flytt, förutom en grupp äldre på ett vårdhem som tvingades konvertera till islam, berättar Marvin Nafee.

Under de senaste månaderna har tusentals kristna irakier tagit sig till Jordanien. Hjälporganisationen Caritas språkrör Dana Shahin uppger att runt fyra tusen kristna irakier har sökt sig till organisationens kontor i Jordanien sedan augusti. Ungefär hälften av flyktingarna har fått flytta in i kyrkor, som förvandlats till tillfälliga flyktingläger där familjer sover i korridorer och på gårdar.

I Latinska kyrkan i Amman delar 85 flyktingar ett rum på sju gånger tre meter. Kyrkans kafé används som kök, där flyktingarna lagar mat som donerats av Caritas.

-Det är generöst av Jordanien att de erbjuder vad de kan, men detta är ingen idealisk situation för någon, säger den 53-årig kvinnan Um George.

De flesta kristna anlände till Jordanien med kläderna på kroppen som enda ägodelar eftersom de tvingades överlämna allt de ägde till IS. -IS muddrade alla, även barn, i jakt på pengar. De fick allt vi hade, berättar Marvin Nafees lillebror Ihab.

En muslimsk välgörenhetsorganisation har ställt upp husvagnar på kyrkornas innergårdar där flyktingar kan övernatta, och vissa familjer har gått samman och kunnat flytta till hyreslägenheter. Caritas hjälper till med mat och medicinsk hjälp, men det saknas fortfarande en mer långsiktig plan för hur flyktingarna ska tas omhand.

-De flesta av dessa familjer flydde nästan helt tomhänta, berättar Andrew Harper, som är representant för FN:s flyktingorgan UNHCR i Jordanien.

Under augusti och september registrerade UNHCR i genomsnitt 120 nya irakiska flyktingar varje dag, och de allra flesta uppgav att de flydde för att undkomma IS. Sammanlagt finns det numera drygt 37 000 irakiska flyktingar i Jordanien.

Flyktingar från Irak började anlända redan 2003, och många av dem lever under allt svårare förhållanden eftersom resurserna för att hjälpa dem sinar. De irakiska flyktingarna saknar arbetstillstånd och lever främst i de fattigaste kvarteren i Amman och staden Zarqa.

Den nya tillströmningen av flyktingar har lagt ytterligare börda på de biståndsorganisationer som verkar i det resurssvaga Jordanien, ett land som redan har tagit emot fler än 618 000 flyktingar från inbördeskrigets Syrien.

-Antalet flyktingar är fler än någon gång sedan andra världskriget, men resurserna är knappa. Vi ställs inför nya utmaningar varje dag, men hoppas klara av det med hjälp av internationellt stöd, säger Andrew Harper.

De flesta kristna irakier som IPS talar med hoppas få en fristad någonstans i Västeuropa.

-Vi kan inte längre vara trygga i Mellanöstern. Som kristna har vi varit utsatta och hotats av förföljelse sedan 2003, säger en kvinna som bara vill uppge sitt förnamn Hanna.

I kyrkan i Marka visar Marvin Nafee ett nytaget kort på familjens hus i Mosul. På bilden kan man se hur huset försetts med en röd stämpel med texten “tillhör Islamiska staten”, samt en bokstav som markerar att huset tidigare bebotts av kristna. Bilden har skickats av en vän till familjen som fortfarande är kvar i Mosul, som även meddelade att IS-medlemmar nu har flyttat in i huset.

Trots den rådande situationen hoppas Marvin Nafee att han och hans familj någon gång ska kunna flytta hem till Irak igen.

-Vi ber hela tiden om att det Mosul som fanns för tio år sedan ska återuppstå igen, då alla levde i fredlig samvaro, säger han.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Areej Abuqudairi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *