Syrienkriget drabbar allt fler barn

Serekaniye, Syrien, 141105 (IPS) – Inbördeskriget i Syrien har slagit mycket hårt mot landets barn. Många kan inte gå i skolan och en del har tvingas börja jobba. De drabbade barnen finns såväl inne Syrien som i grannländernas flyktingläger.

På väggarna hänger porträtt av de som stupat i strider i staden Serekaniye i norra Syrien, 68 mil nordost om huvudstaden Damaskus. Ali Khalil har tillsammans med sin 13-årige son Diar begravt dem alla.

-Diar hjälper mig med allt och gör vad som behövs, säger Ali Khalil och ser stolt på sonen.

Diar säger att han inte har mycket annat att göra.

-De flesta barn har lämnat staden och de som är kvar vågar inte lämna sina hem på grund av striderna, förklarar han, utan att lyfta blicken från marken.

-Berätta för journalisten vad du brukade säga under de dygn som beskjutningen pågick dag och natt, säger Ali Khalil.

-Jag vill bli soldat och gå med i YPG så snart jag är 18 år, och fram till dess vill jag hjälpa min pappa, berättar Diar.

YPG är en lokal milis med kopplingar till det kurdiska arbetarpartiet PKK.

Antalet barn som är drabbade av kriget i Syrien har tre år efter krigsutbrottet ökat till 5,5 miljoner enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef. Ett av tio barn är numera flykting i ett grannland och cirka 8 000 har lämnat landet utan sina föräldrar.

-Många syriska barn försöker bara överleva. De har upplevt de mest fruktansvärda saker och glömt normala sociala och känslomässiga uttryck, säger Unicefs expert Jane MacPhail som arbetar med syriska flyktingbarn i Jordanien.

Rädda barnen varnar för allvarligt försämrade sanitära förhållanden. Enligt barnrättsorganisationen har 60 procent av sjukhusen förstörts i Syrien och produktionen av läkemedel minskat med 70 procent. Hälften av läkarna har lämnat landet och i en stad som Aleppo som har behov av 2 500 läkare finns endast 36 kvar. Rädda Barnen uppmanar till kraftfulla åtgärder för att hantera krisen och möjliggöra att barn får vaccinationer.

Ali Khalil berättar om människorna bakom bilderna på väggen i en lokal i staden Serekaniye. Abid, hans bror, sköts av en krypskytt i november 2012.

-Han drömde om att bli journalist. Han var den första jag begravde och sedan har jag bara fortsatt, säger den snart 40-åriga tidigare handlaren till IPS.

Han pekar på några av de över hundra porträtten som blickar ut i oändligheten.

-Kropparna från dessa tre var helt förkolnade, nästa hade halshuggits och även dessa två, berättar Ali Khalil.

Efter broderns död bestämde han sig för att skapa en kommitté till stöd för anhöriga till de döda.

-Förutom att vi tar hand om begravningen hjälper vi familjer ekonomiskt eller delar ut mat eller filtar inför vintern. Pengarna kommer från den självstyrande provisoriska regeringen utropad av kurder i norra Syrien, säger han.

Efter upproret mot den syriska regimen har landets kurder drabbat samman med både regeringsstyrkor och oppositionella. I juli 2012 tog de över de norra delarna i Syrien där de är i majoritet. Tre kantoner eller områden: Afrin, Jazira och Kobane, utgör basen för den autonoma regeringen. Kobane har under de senaste sex veckorna belägrats av extremistgruppen Islamiska staten, IS.

-Efter Kobani har striderna i Serekaniye varit de blodigaste, säger Redur Xelil, talesperson för YPG.

Mahmud Rashid, 37, hjälper också till med begravningar i staden Serekaniye. Han har två systrar och nio bröder och alla deltar i striderna. En av bröderna, Brahim, fördes bort av Islamiska staten för fem månader sedan och sedan dess har han inte hörts av.

-Hans fru sökte hjälp här för fyra dagar sedan. Vi gav henne kläder och filtar till de sju barnen och 10 000 syriska pund (cirka 450 kronor), säger Mahmud Rashid till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Karlos Zurutuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *