Tusentals migranter gripna i Ryssland

Moskva, 141103 (IPS) – Flera tusen migranter som saknar arbetstillstånd eller visum har gripits i Moskva under den senaste veckan. Lokala och internationella organisationer talar om människorättskränkningar och brott mot internationella åtaganden.

Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin sa i oktober att utan illegala migranter skulle Moskva vara världens säkraste stad.

I samband med myndigheternas tillslag mellan den 23 oktober och 2 november under namnet Operation Migrant 2014 har fler än 7 000 personer gripits i Moskva och 800 ska redan ha utvisas. I S:t Petersburg har 437 migranter åtalats efter tillslag mellan 22 september och 10 oktober.

Den storskaliga operationen och de metoder som polisen använt sig av har mött hård kritik från lokala och internationella organisationer. De beskriver polisvåld vid tusentals räder på arbetsplatser, marknader, hotell och bostäder och uppger att migranter gripits i sina hem utan att de anhöriga fått veta vart de förts. Personer har utvisats utan att vanliga rutiner följts enligt lokala jurister, medan andra berättar att polisen beslagtagit pengar från många av de uppskattningsvis 100 000 migranter som hålls fängslade. Många gripanden uppges inte ha registrerats.

-Det här är ett institutionaliserat sätt att hota migranter och deras familjer. Godtyckliga frihetsberövanden är i strid med Rysslands internationella åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, säger Tolekan Ismailova, vice ordförande för Internationella förbundet för mänskliga rättigheter.

Hon säger att tillslagen förstärker en negativ bild av migranter i Ryssland och riskerar att öka främlingsfientligheten.

Enligt ryska parlamentsledamöter finns det omkring tio miljoner migranter i Ryssland. Knappt någon integration har främjats, migranterna lever i stället avskilda från resten av det ryska samhället. Människor från forna Sovjetstater kan försörja hela familjer på sina arbeten i ryska storstäder. Penningöverföringar från arbetare i Ryssland står för så mycket som en tredjedel av vissa centralasiatiska länders bruttonationalprodukt. Människorättsgrupper rapporterar samtidigt att ryska arbetsgivare utnyttjar migranter. Inga riktiga kontrakt skrivs och många arbetar under svåra förhållanden till låga löner. De står utanför sjukvårds- och pensionssystemet och missförhållanden underblåser kriminalitet och de negativa uppfattningarna om migranter.

Inställningen till migranter har blivit allt mer negativ sedan finanskrisen 2008 och sedan Vladimir Putin återvaldes till president 2012. Tanja Lokshina vid Human Rights Watch i Moskva är en av dem som menar att Kreml driver en främlingsfientlig politik i försök att avleda uppmärksamheten från större problem i samhället.

-Regeringen försöker att rikta missnöjet mot migranter och samtidigt visa på egen handlingskraft genom att angripa “fienden”, säger hon.

Så sent som i oktober presenterades ett lagförslag om att skärpa straffen för de som stannar längre i landet än de har rätt till. Myndigheterna har även infört ett journummer som de uppmuntrar medborgare att ringa till för att rapportera om de misstänker att någon arbetar utan arbetstillstånd.

-Det är samma strategi som användes av den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB. Detta skapar misstro bland människor och utgör ett stort hinder för arbetet att stärka migranternas rättigheter, säger Tolekan Ismailova.

I samband med helgdagen för nationell enighet den 4 november genomförs ofta stora nationalistiska demonstrationer i de större ryska städerna. Förra året föregicks de av våldsamma kravaller i Moskva efter att en azerier anklagats för mord på en rysk medborgare. Samtidigt mördades en uzbek i S: t Petersburg.

Tanja Lokshina vid Human Rights Watch i Moskva menar att risken för mer våld ökar i samband med uppmärksamheten kring den senaste tidens gripanden.

Pavol Stracansky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *