Effektiv energianvändning i USA och Kina skulle vända global trend

Bonn, 141029 (IPS) – De globala koldioxidutsläppen fortsätter att öka och den infrastruktur som byggs runt om i världen de närmsta fem åren kan leda till att tvågradersmålet överskrids. Men en ny studie visar att Kina och USA skulle kunna vända utvecklingen i en mer positiv riktning – bara genom förbättrad energieffektivitet.

Kina och USA står för 35 procent av världens koldioxidutsläpp. En ny studie visar att länderna genom högre standarder för energieffektivitet skulle kunna göra sin del för att hålla den globala uppvärmningen under två grader Celsius.

Även om Kinas energianvändning har skjutit i höjden under de senaste 20 åren förbrukar den genomsnittlige amerikanen fyra gånger mer elektricitet än en kinesisk medborgare. Energianvändningen är högre i USA bland annat på grund av att genomsnittsamerikanen har en mycket större boyta och att byggnaderna i Kina är mer energieffektiva. I USA är också bilägandet tio gånger högre än i Kina.

När det gäller energieffektivitet inom stålindustrin har USA kommit längre än Kina. Men det omvända gäller för cementproduktionen, där energieffektiviteten förbättrats betydligt i Kina de senaste åren, enligt en ny studie av forskningsinitiativet Climate Action Tracker där USA och Kina har jämförts.

-Om Kina och USA skulle använda sig av samma energibesparande åtgärder skulle båda länderna vara på god väg mot att göra sin del för att hålla den globala uppvärmningen under två grader Celsius. Både länderna måste minska sina utsläpp av kol drastiskt, säger Bill Hare, klimatforskare vid organisationen Climate Analytics i Tyskland.

För närvarande är inget av länderna världsledande inom energibesparing inom någon sektor, enligt Climate Action Tracker. Om USA och Kina skulle tillämpa de bästa metoderna för att minska energianvändning och begränsa utsläpp, exempelvis reglera utsläppen från bilar enligt EU:s normer och öka andelen elbilar likt Norge, skulle skillnaden bli stor.

USA:s utsläpp skulle minska med 18 procent till 2020 jämfört med 2005 och Kinas utsläpp skulle vara som högst i början av 2020-talet för att sedan minska. Det skulle motsvara 25 procent av de utsläppsminskningar som behövs före 2020 utöver nuvarande åtaganden för att hålla tvågradersmålet.

De globala koldioxidutsläppen fortsätter att öka år efter år och om de inte börjar minska inom de närmsta två till tre åren kommer det att bli mycket svårt och kostsamt att begränsa den globala temperaturhöjningen till två grader Celsius. Temperaturerna har stigit 0,085 grader Celsius hittills och extrema väderomslag påverkar redan miljontals människor.

EU är ledande när det gäller klimatåtgärder och EU-ledarna kom i förra veckan överens om att minska utsläppen med 40 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Enligt en studie gjord av Climate Action Tracker i juni i år krävs det att USA och andra utvecklade ekonomier minskar sina kolbudgetar med 35 till 55 procent fram till 2030 och inte längre är beroende av fossila bränslen 2050.

Även om det kan tyckas ligga långt fram i tiden betyder det att ingen ny infrastruktur som är beroende av fossila bränslen – byggnader, bostäder, fordon, kraftverk, fabriker och så vidare – kan byggas efter 2018, enligt en studie gjord av Robert Socolow vid Princeton-universitetet. De enda undantagen skulle vara för att ersätta befintlig infrastruktur.

Om ingenting förändras kommer den infrastruktur som byggs runt om i världen de närmsta fem åren leda till att tvågradersmålet överskrids.

-Just nu visar uppgifter att vi förlitar oss på fossila bränslen mer än någonsin, sa Robert Socolow nyligen i en intervju med nättidskriften Vice Motherboard.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *