Värsta översvämningen i Kashmirs historia

Kashmir, 141028 (IPS) – I september drabbades den nordindiska delstaten Kashmir av den värsta översvämning som befolkningen har upplevt hittills. Närmare 140 000 bostäder spolades bort och enorma odlingsområden gick förlorade. I ett slag förlorade många människor allt de hade – och sina framtidsdrömmar.

Rafiqa Kazim och hennes man Kazim Ali strävade efter ett mål – att deras fyra barn skulle få en utbildning och att de skulle kunna betala tillbaka det banklån de tog när de startade sitt lilla vävföretag. Fram till den 7 september var de på väg att uppnå sitt mål, men den dagen spolades alla drömmar bort av den översvämning som då svepte över delstaten Kashmir i Himalaya.

Skördar till ett värde av mångmiljonbelopp förstördes och 281 människor omkom i katastrofen. Enligt myndigheterna uppgår skadorna efter översvämningen till långt över motsvarande 100 miljarder kronor.

När vattenmassorna till sist hade sjunkit undan och floden Jhelum återgått till sin normala nivå stod fortfarande stora delar av delstatshuvudstaden Srinagar under vatten. Vid sidan av de 140 000 bostäder som hade totalförstörts hade ytterligare hundratusentals blivit svårt skadade.

Nu har det gått över en månad sedan katastrofen inträffade, men för familjen Kazim och mängder av andra råder det fortfarande kaos. De tvingas leva i temporära läger eller hemma hos anhöriga medan de försöker få grepp om hur livet nu ska kunna gå vidare.

När IPS träffar Rafiqa Kazim befinner hon sig bland bråten utanför sin tidigare bostad strax utanför Srinagar. Både huset och familjens åker har förstörts. Men främst tänker Rafiqa Kazim på förlusten av den stora matta som hon arbetat med i över två månaders tid.

Hon hade inte bara lagt ner mängder av arbetstimmar på mattan, den skulle även ha gett henne en mycket viktig inkomst.

-När varningen kom så var vår första instinkt att bara fly till en säker plats. Vi hann inte ta med oss något – inte vävstolen, inte den nyvävda mattan och ingenting annat, berättar hon.

Förlusten av vävstolen kan komma att slå hårt mot familjen, eftersom det var med hjälp av den familjen tjänade det mesta av sina inkomster. Rafiqa Kazim började väva efter att hennes man Ali tvingats sluta sitt arbete efter att han förlorat förmågan att använda sin ena arm på grund av en sjukom.

Tack vare inkomsterna från mattvävningen kunde familjen betala för barnens skolavgifter, och även betala av på lånet de tog för att kunna köpa utrustningen till sin verksamhet. Men översvämningen spolade bort allt.

-Jag har ingen aning om hur vi ska kunna återfå ett normalt liv, säger Rafiqa Kazim, där hon sitter, omgiven av sina tre döttrar och sin son. Hon menar att den drabbade befolkningen i Kashmir går en mycket mörk framtid till mötes, om inte de indiska myndigheterna snabbt bidrar med hjälp.

Redan innan katastrofen var fattigdomen utbredd i Kashmir. Av delstatens 12 miljoner invånare beräknas 2,4 miljoner leva under fattigdomsgränsen, och översvämningen slår särskilt hårt mot de redan fattiga.

Extra hårt drabbade är de bönder som fick sina skördar förstörda av vattenmassorna.

Ett annat akut problem för befolkningen är bristen på rent dricksvatten, som uppstått eftersom så många brunnar och vattenreservoarer fyllts med smutsigt vatten.

När IPS besökte byn Haritara Rekhi-Haigam, som ligger sex mil norr om Srinagar, var det uppenbart att bristen på vatten är ett stort problem för kvinnorna, som traditionellt ansvarar för att hämta vatten. Många av byns kvinnor tvingas nu gå hela fyra kilometer för att hämta en kruka rent vatten.

Närmare 100 000 människor i Kashmir beräknas ha blivit hemlösa på grund av översvämningarna. Nästan 2 600 skolor skadades, medan drygt 680 skolor totalförstördes i samband med katastrofen.

Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *