Tuberkulosepidemi hotar Ukraina

Kiev, 140820 (IPS) – Läkare varnar nu för en tuberkulosepidemi i östra Ukraina och för den pågående konfliktens förödande konsekvenser för folkhälsan.

Tusentals människor flyr regionen varje dag och leveranser av medicinska förnödenheter har allvarligt störts. De som blivit kvar i området befinner sig under stor fysisk stress och har svårt att få tillgång till sjukvård. Risken är stor för en ökad spridning av tuberkulos enligt bland annat Världshälsoorganisationen, WHO.

-Läget var inte bra före konflikten och vi kan säga att konflikten helt klart gjort situationen värre, säger Masoud Dara, läkare och ansvarig för tuberkulosprogrammet vid WHO:s Europaavdelning.

Sedan stridigheterna utbröt och den ukrainska militären gjort försök att återta kontrollen över områden i östra Ukraina från pro-ryska separatister har sjukvården i regionen utsatts för allt större påfrestningar.

Sjukhusen har fått ta emot allt fler skadade och patienter har flyttats in och ut från sjukhus och behandlingar har avbrutits i takt med att säkerhetsläget har förändrats i olika städer.

Det har också blivit allt svårare att få leveranser av livsviktiga mediciner, och uppemot 70 procent av sjukvårdspersonalen uppges ha flytt från städerna Donetsk och Luhansk, enligt uppgifter från FN-personal.

Situationen är särskilt kritisk när det gäller den luftburna sjukdomen tuberkulos. Ukraina har efter Ryssland flest fall av tuberkulos i Europa.

Enligt officiella uppgifter är 48 000 personer i landet smittade medan 6 000 dog i sjukdomen förra året. Enligt WHO registreras dock inte en fjärdedel av de smittade. I landet finns även den multiresistenta varianten av tuberkulos, som många mediciner inte längre biter på.

Enligt WHO har handlingsplaner för att få bukt med problemen inte följts fullt ut. Organisationer som arbetar i regionen säger att de är rädda för att sjukdomen kommer att fortsätta kräva liv eftersom striderna gör det omöjligt att identifiera fall, övervaka eller garantera snabb behandling för dem som behöver det.

-Det finns många indikationer på en ökning av tuberkulos. Smittade måste snabbt få behandling och om behandlingen avbryts finns det en risk för att sjukdomen sprids och att den smittade dör, säger Masoud Dara vid WHO.

Läkare i Donetsk, en stad med en miljon invånare och ett regionalt fäste för pro-ryska separatister, vittnar om oron för patienter som är i behov av behandling.

-En sjukvårdsadministratör vid det största sjukhuset i Donetsk berättade att de hade plat för 1 200 patienter men att de på grund av kriget endast hade 450 patienter inlagda, säger Ole Solvang från människorättsorganisationen Human Rights Watch som studerat effekterna av den pågående konflikten på regionens sjukvård i östra Ukraina.

Han befarar att människor med allvarliga sjukdomar inte får den behandling de behöver. Andra läkare varnar för brist på mediciner på grund av konflikten. En läkare som IPS talat med berättade att en patient med tuberkulos endast behandlats med en del av de läkemedel som är nödvändiga, vilket kan leda till att man utvecklar den multiresistenta varianten av tuberkulos.

Den verkliga omfattningen av problemet med tuberkulos i regionen är omöjligt att fastställa på grund av de snabba förändringarna till följd av konflikten i området. Sjukvårdspersonal i konfliktområdet är i många fall ovilliga att ge några exakta uppgifter till andra än kollegor. Regionala tjänstemän har också avböjt att kommentera situationen när de kontaktats av IPS.

Jurij Semionovitj, en läkare från Donetsk som IPS talat med, säger att de 550 patienterna vid regionsjukhuset i Donetsk och Slovjansk får all behandling som de behöver.

-Vi har situationen under kontroll, försäkrar han.

Andra är betydligt mer pessimistiska i sin bedömning av tuberkuloshotet i regionen.

Den biträdande chefen för det regionala tuberkulossjukhuset i Donetsk sa tidigare i augusti till lokala medier att ett tuberkulosutbrott tveklöst är att vänta efter att konflikten är över.

Trots att ukrainska tjänstemän försäkrat att man snart ska ha tagit itu med separatisterna och att striderna kan vara över om några veckor menar många experter att ett snabbt slut på konflikten är osannolikt. Även om det blir så är det oklart hur snabbt situationen inom sjukvården kan återgå till det normala.

Pavol Stracansky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *