Basker bildade lång kedja för självständighet

Beasin, 140610 (IPS) – På söndagen bildade flera tiotusentals basker en tolv mil lång mänsklig kedja med krav på folkomröstning om Baskiens självständighet. Aktivisterna anser att aktionen var en stor succé – men reaktionerna från Spaniens styrande parti är betydligt svalare.

Den långa kedjan av människor som höll varandra i händerna löpte mellan de baskiska städerna Durango och Pamplona.

-Närmare 150 000 människor deltog för att markera att vi basker på egen hand vill besluta om detta lands framtid, säger skribenten Urtzi Urrutikoetxea, som är medlem av den baskiska organisationen Gure Esku Dago.

Han menar att självständighetskedjan var en stor succé, eftersom långt fler än beräknat dök upp för att delta. Gure Esku Dago är en organisation som bildades för ett år sedan och vars namn betyder “Det vilar i våra händer” på baskiska.

Det baskiska folket har sitt eget språk och sin egen kultur och är bosatt på båda sidorna av Pyrenéerna. Befolkningen består av runt tre miljoner invånare varav mer än två tredjedelar återfinns på den spanska sidan. Flera baskiska organisationer – inklusive de två starkaste politiska grupperna i det baskiska parlamentet, högersinnade PNV och vänstergruppen Euskal Herria Bildu, stödde söndagens manifestation.

-Vi kan bara ge vårt stöd till ett initiativ baserat på den fundamentala rätten att ta egna beslut inom en demokrati. Och detta är den grundläggande utgångspunkten som både spanska och baskiska nationalister borde enas kring, säger Laura Mintegi, som företräder Euskal Herria Bildu.

Reaktionen från företrädare för Spaniens styrande parti Partido Popular är dock betydligt svalare. Laura Garrido som företräder partiet i det baskiska parlamentet menar att de nationalistiska partiernas attityd är “splittrande”, samtidigt som hon menar att de sprider “instabilitet”.

-Det handlar om en farlig utmaning mot den etablerade ordningen, som istället för att förena baskerna bara skapar splittring mellan oss, säger Laura Garrido till IPS.

Samtidigt visade vissa medlemmar av det oppositionella spanska socialdemokratiska partiet PSOE, och andra vänstergrupper i Spanien sitt stöd för söndagens manifestation – däribland företrädare för det nybildade vänsterpartiet Podemos, som rönte stora framgångar i valet till Europaparlamentet.

Den långa ekonomiska krisen i Spanien har skapat ett allt större missnöje och många i landet är trötta på en del av de institutioner som bildades på 1970-talet efter att Francos långvariga diktatur avskaffats. Tusentals spanjorer har bland annat på senare tid demonstrerat till stöd för ett avskaffande av den monarki som återinstallerades i landet 1975.

Nästa viktiga datum i landet infaller sannolikt den 9 november då 7,5 miljoner katalaner planerar att delta i en folkomröstning om Kataloniens självständighet från Spanien. Datumet för folkomröstningen meddelades av den ledande katalanske politikern Artur Mas i december förra året, bara några månader efter att en massiv mänsklig kedja hade bildats av befolkningen i Katalonien.

Karlos Zurutuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *