Fatwa kom för sent för Kashmirs halv-änkor

Srinagar, 140508 (IPS) – Det finns närmare 1 500 “halv-änkor” i indiska Kashmir – kvinnor vars män försvunnit i samband med det uppror som blossade upp i delstaten 1989. I slutet av förra året beslutade en grupp muslimska skriftlärda att dessa halv-änkor skulle ges rätten att gifta om sig. Men för många kom beslutet alldeles för sent.

Fyrtiosjuåriga Shahmalas man har varit spårlöst försvunnen sedan 1993. Sedan dess har hon uppfostrat och tagit hand om parets barn på egen hand och under nästan hela sitt vuxna liv tvingats leva som halv-änka.

Att en grupp muslimska ledare i december förra året utfärdade ett religiöst påbud som gör det möjligt för kvinnor att gifta om sig igen fyra år efter att deras män försvunnit kommer därför inte att hjälpa Shahmala. Hon anser att hennes liv redan gått henne förbi och har inga tankar på att gifta om sig igen.

Det nya beslutet har välkomnats av många, men också kritiserats för att ha kommit alldeles för sent. Detta eftersom de flesta fall där män försvann spårlöst inträffade under 1990- och tidiga 2000-talet.

-Beslutet borde ha tagits mycket tidigare för att hjälpa de många hundratals halv-änkorna i Kashmir att kunna gifta om sig, säger juridikprofessor Showkat Sheikh vid Kashmirs centrala universitet.

Enligt organisationen Jammu and Kashmir Coalition of Civil Society finns det närmare 1 500 så kallade halv-änkor i den muslimskt dominerande delstaten, där ett separatistiskt uppror blossade upp 1989. Enligt människorättsorganisationer försvann de flesta män i samband med att de fördes bort av indiska arméstyrkor som bekämpade upproret. Organisationen Association of Parents of Disappeared Persons in Kashmir hävdar att sammanlagt över 8 000 personer försvunnit spårlöst i delstaten.

Kvinnorna förlorade inte bara sina män, utan blev ofta stigmatiserade, ensamma och tvingade att leva under mycket svåra ekonomiska förhållanden. Under alla år har dessa halv-änkor även respektera en regel inom hanafi, en av Islams rättsskolor, som slår fast att en kvinna måste vänta på att gifta om sig i 90 år om hennes man skulle försvinna.

Men efter påtryckningar från olika organisationer beslutade alltså lokala muslimska ledare i slutet av förra året att lätta på denna regel.

-De halv-änkor som fortfarande är unga kanske kan överväga att gifta om sig, men det kommer knappast att hjälpa de äldre, säger professor Showkat Sheikh till IPS.

För Shahmala har livet varit en lång kamp sedan hennes man försvann. Den första tiden fick hon hjälp av sin mans två bröder att ta hand om de två barnen.

-Men sedan ville deras fruar att våra liv skulle skiljas åt, berättar Shahmala för IPS.

Med tiden hoppade båda barnen av skolan.

-Faderslösa barn kan knappast gå i skolan, i synnerhet inte när deras mamma saknar utbildning och inkomster, säger Shahmala.

I dag är hennes son 21 år gammal och bidrar till familjens försörjning genom att köra taxi.

-Hade hans pappa varit i livet hade han gått på högskola eller universitet. Men detta är vårt öde, säger hon.

Sociologen Peerzada Mohammad Amin, som arbetar vid Kashmirs universitet, menar att alla svikit delstatens halv-änkor.

-Under alla år har samhälle, myndigheter och religiösa företrädare undvikit att hantera detta mänskliga problem. Men om alla gick samman med gemensam vilja skulle fortfarande mycket kunna göras för dessa kvinnor, säger Peerzada Mohammad Amin till IPS.

Samtidigt finns det halv-änkor som tack vare fatwan nu kan börja se framåt igen. En av dem är 29-åriga Mehmooda, som egentligen heter något annat. Hennes man försvann för fem år sedan. Då var de nygifta och hon var gravid.

-Jag har fortfarande hela livet framför mig. Saker behöver inte för evigt förbli som det är, säger hon till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *