Utredning av försvunna i Kashmir läggs ned

Srinagar, 140306 (IPS) – Nyligen beslutade den indiska armén att lägga ned utredningen mot en grupp soldater som anklagats för att år 2000 ha dödat fem oskyldiga personer i Kashmir. Beskedet har mötts av stor ilska i den oroliga delstaten, där flera tusen personer uppges ha försvunnit spårlöst sedan separatister inledde ett uppror 1989.

Många invånare i Kashmir är upprörda efter att den indiska arméns beslutat att lägga ner utredningen av det så kallade Pathribal-fallet. Beskedet innebär ett frikännande av de fem soldater som pekas ut som ansvariga för en utomrättslig avrättning av fem oskyldiga kashmirier i mars 2000.

-Vi hade inga förväntningar på denna utredning, säger Rashid Khan, vars pappa var en av dem som dödades i byn Pathribal.

Delstaten Kashmir har varit skådeplats för en långvarig konflikt mellan Pakistan och Indien som varat i flera decennier, nästan ända sedan de två länderna blev självständiga från Storbritannien 1947.

År 1989 bröt ett uppror ut i den indiska delen av Kashmir, där separatistrebeller vände sig mot den indiska statsmakten, som svarade med att skicka mängder av soldater till regionen. Tusentals människor har sedan dess dödats i de oroligheter som blossat upp i Kashmir.

Enligt den lokala organisationen Förbundet för föräldrar till försvunna personer, APDP, försvann mellan 8 000 och 10 000 personer spårlöst i delstaten mellan 1989 och 2006. APDP hävdar att de flesta försvunna var unga män, som i många fall inte haft något samröre med de väpnade separatistgrupperna.

Liksom i så många andra exempel försvann de fem männen i Pathribal-fallet efter att de hade blivit upplockade av “okända beväpnade män”. Strax efter försvinnandet rapporterade den indiska armén att de hade dödat fem medlemmar av terroristorganisationen Lashker-e-Toiba i byn Pathribal.

Enligt bybor hade soldaterna sedan bränt liken. Detta ledde till att lokalbefolkningen genomförde stora demonstrationer med krav på att dödsoffrens kvarlevor skulle grävas upp för att kunna identifieras. Efter en tid gjordes också detta, och med hjälp av DNA-teknik kunde Indiens federala polis, CBI, slå fast att det var de fem försvunna civilpersonernas lik som hade hittats.

CBI inledde en förundersökning mot de fem soldater som pekats ut som ansvariga för dådet, men mötte genast motstånd från armén. För två år sedan slog så Indiens Högsta domstol fast att armén hade rätt att på egen hand utreda fallet i enlighet med dess egna juridiska procedurer.

Men nu har alltså armén meddelat att fallet läggs ner, med hänvisning till att det saknas bevis mot de fem utpekade soldaterna.

Beslutet kom som en chock för många. Men en del av de anhöriga säger sig inte vara förvånade.

-Så fort armén beslutat att utreda fallet vidare, trots den omfattande utredning som redan hade gjorts av CBI, så krossades våra förhoppningar, säger Rashid Khan.

Såväl människorättsorganisationer som politiker har dock reagerat starkt på arméns besked.

-Detta är märkligt. Hur kan armén förneka det som CBI så tydligt har slagit fast? Jag tror att detta kommer att rasera förtroendet för armén, säger Kashmirs delstatsminister Omar Abdullah.

Nayeem Akhtar, ledare för Folkets demokratiska parti, PDP, menar att Pathribal-fallet hade kunnat bli mycket juridiskt viktigt – om bara rättvisan hade tillåtits att segra.

-Det var trots allt det första av de tusentals fall som finns, där en opartisk utredning tilläts, säger han till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *