Berbiska rebeller blockerar libysk oljehamn

Zwara, 131111 (IPS) – En grupp beväpnade berbiska rebeller har i över två veckors tid blockerat en av Libyens största anläggningar för olje- och gasindustrin. Rebellgruppen anser att de är revolutionens sanna beskyddare och kräver att landets nya regering ska erkänna minoritetsgruppens rättigheter.

-Ingen oljetanker kommer att lastas med råolja från denna hamn förrän regeringen i Tripoli gått med på våra krav, säger Younis, som ingår i gruppen av berbiska rebeller som har tagit över kontrollen av gas- och oljeanläggningen Mellitah.

Mellitah ligger tio mil väster om Tripoli och drivs i samarbete mellan det statliga oljebolaget NOC och den italienska energijätten ENI. Men sedan den 26 oktober har anläggningens hamn, där oljetankrar lastas, varit blockerad av de beväpnade rebellerna.

-Vi tog oss hit på natten från den närliggande staden Zwara och vi har organiserat oss i grupper om 30 man som har olika skift, berättar Younis.

Rebellgruppens kommandocentral är belägen i ett tält. “Vi är revolutionens sanna väktare”, står det på en banderoll som är uppsatt utanför tältet.

-År 2011 så tog vi berber till vapen mot en regim som hade behandlat oss som hundar i flera årtionden. Men nu, två år senare, så tvingas vi fortfarande strida för våra rättigheter gentemot den nya libyska regeringen, säger Younis.

Berberna är en nordafrikansk ursprungsbefolkning som lever utspridd från Marockos Atlantkust ända fram till Nilens mynning i Egypten. Under den forne diktatorn Muammar Gaddafis fyra decennier långa styre i Libyen fördes en hård arabiseringspolitik gentemot berberna, som utgör cirka tio procent av landets befolkning, vilket motsvarar ungefär 600 000 invånare.

“Regeringen erkänner inte oss och vi erkänner inte regeringen”, står det på en annan av de många banderoller som aktivisterna har satt upp runt den blockerade anläggningen.

-Vi är hårda motståndare till den kommitté som satts att skriva den nya konstitutionen eftersom det bokstavligen inte finns någon möjlighet att våra rättigheter kommer att garanteras genom den, säger Ayub Sufian, som också är medlem i rebellgruppen.

Han hänvisar till den konstituerade församling bestående av 60 medlemmar som satts att skriva landets nya författning. Det konflikten gäller är att landets minoriteter bara tilldelats sex av dessa platser – två vardera för berber, tuareger och befolkningsgruppen tebuer.

Ayub Sufian påpekar att det krävs en majoritet där 41 av de 60 medlemmarna i församlingen röstar för ett förslag för att det ska igenom.

-Vad har vi då som icke-araber för val? Vi vill att vårt språks ställning ska stärkas och vi vill ges rätten att vara med och besluta om de viktigaste frågorna för landet. Vi vill ha en uppgörelse som är baserad på konsensus istället för på majoritetsbeslut, säger rebellernas språkrör Ayub Sufian.

Avsaknaden av en stark centralregering har lett till en fragmentisering av makten i det nya Libyen. De rebeller som tidigare stred tillsammans mot diktatorn Gaddafi har numera förvandlats till en lång rad av olika milisgrupper som kontrollerar sina hemregioner och som är lojala med de lokala råd som styr. Detsamma gäller de berbiska rebeller som nu blockerar olje- och gasanläggningen Mellitah.

-Vi får stora mängder mat och förnödenheter från befolkningen i Zwara. Hela staden står bakom oss, säger Ayub Sufian.

Fathi Buzakhar är en erfaren berbisk aktivist som numera arbetar för Libyska centret för strategiska framtidsstudier, en organisation som har flera avdelningar i olika delar av landet. Han menar att aktionen i Mellitah innebär något nytt.

-Vi har genomfört många fredliga protester och har även träffat många representanter för FN, men inget har hittills lett framåt, säger Fathi Buzakhar från sitt hem i Tripoli.

Han påpekar att berberna spelade en avgörande roll när Tripoli intogs av rebellstyrkor under revolutionen.

-De utnyttjade oss och nu avvisas vi bara, med hänvisning till det löjliga påståendet att vi arbetar efter en utländsk dagordning, säger Fathi Buzakhar.

Själv besökte han nyligen en annan oljeanläggning i Nalut, som varit blockerad av berbiska rebeller sedan slutet av september.

Än så länge har den libyska regeringen inte agerat vare sig politiskt eller miltärt mot blockeringen av Mellitah och landets parlament har ännu inte heller diskuterat frågan.

Metoden att blockera gas- och oljeinstallationer har förvandlats till ett vapen för att utöva påtryckningar mot regeringen på många platser i landet. Denna typ av aktioner har samtidigt lett till att landets produktion av råolja har minskat med närmare 90 procent.

Rebellerna i Mellitah säger att de nu planerar att ytterligare förstärka sin aktion.

-Hittills har vi bara avbrutit oljetransporterna, medan 40 procent av gasen fortfarande flödar. Men om våra krav inte hörsammas inom de närmaste dagarna så kommer vi även att helt stänga ledningen med gas, säger en av rebellerna i Mellitah till IPS.

De som kan komma att drabbas av en sådan aktion skulle vara befolkningen i Italien som då riskerar att drabbas av brist på gas samtidigt som vintern snart står för dörren.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Karlos Zurutuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *