FN uppmanas ge plats åt fler kvinnor

New York, 131108 (IPS) – FN har på senare tid utsett flera kvinnor till ledare för organisationens fredsbevarande insatser. Världsorganisationen har också tillsatt särskilda rådgivare i jämställdhetsfrågor i världens konfliktområden. Kritiker befarar dock att förändringarna mest är ett spel för gallerierna.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har med stolt stämma utsett fem kvinnor som chefer för organisationens fredsbevarande insatser – i Liberia, Sydsudan, Cypern, Elfenbenskusten och Haiti.

Men Mavic Cabrera-Balleza, vid organisationen Global Network of Women Peacebuilders, menar att det är långt ifrån tillräckligt.

-Vi måste även titta på platserna under högsta ledningen och var kvinnorna finns inom hela organiseringen av de fredsbevarande styrkorna, säger hon till IPS.

Mavic Cabrera-Balleza menar att det är lika viktigt hur det ser ut på mellannivåerna, eftersom det är den personalen som direkt möter de befolkningar som drabbas av konflikterna.

Hon menar att det även är viktigt hur hög status de särskilda rådgivarna i genderfrågor kommer att få. Enligt Cabrera-Balleza är det nämligen vanligt att de som arbetar med jämställdhetsfrågor hamnar långt ner inom de fredsbevarande insatsernas hierarkier.

Nyligen meddelade Ban Ki-Moon att det aldrig tidigare har suttit så många kvinnor på chefspositioner inom världsorganisationen.

-Och jag vill även nämna en till milstolpe i vårt arbete för fred och säkerhet som uppnåtts i år – att en tredjedel våra fredsförebyggande insatser, fem av femton, leds av kvinnor, sade generalsekreteraren.

Men Cora Weiss vid fredsorganisationen International Peace Bureau låter sig inte övertygas av FN-chefens uttalanden.

-Det som sägs är fint och välkommet, men jag önskar att vi också kunde känna att detta var en av hans hjärtefrågor, säger hon.

Förra månaden antog FN:s säkerhetsråd en resolution som syftar till att öka kvinnors deltagande inom alla aspekter av fredsförebyggande arbete.

-Men det argument som vi från det civila samhället alltid för fram gentemot FN i fråga om kvinnligt ledarskap har förblivit: Lev som ni lär. Föregå med gott exempel, säger Mavic Cabrera-Balleza till IPS.

Hon menar att det behövs att fler kvinnor med lång erfarenhet av att arbeta för fred och säkerhet, men som har gjort det inom lokala organisationer, utnämns till viktiga poster inom FN:s fredsbevarande insatser.

-Vi har tidigare sett att byråkratiska erfarenheter knappast bidrar till detta arbete. Det saknas inte kvalificerade kvinnor. Det som saknas är en politisk vilja att se kvinnor i maktpositioner, säger Mavic Cabrera-Balleza till IPS.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *