Senegal vill minska barnkullar genom kampanj för preventivmedel

Dakar, 130125 (IPS) – Endast tolv procent av kvinnorna i Senegal använder preventivmedel, vilket är en av de lägsta siffrorna i världen. Men nu har landets regering lanserat en satsning för att ge fler tillgång till preventivmedel, för att därmed kunna minska antalet födda barn.

Att så få kvinnor i Senegal använder preventivmedel beror dels på den bristfälliga tillgången. Men det finns i också traditionella orsaker, enligt lokala experter som påpekar att många barn anses vara ett tecken på välstånd.

Familjerådgivaren Fatoumata Sow, som själv är mamma till nio barn, säger att många par omedelbart börjar skaffa sig så många barn som möjligt så fort de har gift sig. Hon menar att frågan om familjeplanering knappt existerar i många delar av Västafrika, i synnerhet på landsbygden där få har tillgång till preventivmedel.

En läkare på ett av landets allmänna sjukhus, som inte vill bli citerad med namn, säger att bristen på preventivmedel i kombination med uppfattningen att många barn är ett tecken på välstånd är skadlig för landet.

-Jag frågar alltid de gravida kvinnor som besöker mig om de någonsin använt preventivmedel, och svaret är alltid “nej”, säger läkaren.

I samband med en konferens om familjeplanering som nyligen hölls i London så meddelade Senegals hälsovårdsminister Awa Marie Coll-Seck att endast tolv procent av landets kvinnor använder preventivmedel. Samtidigt meddelade hon att regeringen nu inlett en satsning på att mer än fördubbla den siffran fram till år 2015. Målsättningen är att nå ut till 350 000 nya preventivmedelsanvändare under de kommande tre åren.

Enligt Coll-Seck hävdar hälften av landets kvinnor att de skulle vilja kunna planera sina graviditeter, men att det inte går på grund av bristen på preventivmedel.

Inom den nya kampanjen kommer man dels att satsa på att öka kunskaperna om preventivmedel genom stora kampanjer, men också på att öka tillgängligheten. Det ska bland annat ske med hjälp av lokala distributionssystem för preventivmedel, där även privata aktörer ska engageras.

Fatoumata Sow menar att en ökad tillgång på preventivmedel skulle kunna leda till att den utbredda undernäringen på sikt minskar i landet.

-När det finns för många barn att mätta krävs det att det finns mycket pengar i hushållet, annars blir barnen sjuka av hunger och dör, eller tvingas ut på gatorna för att tigga, säger Sow.

Landets konservativa religiösa ledare är dock motståndare till satsningen på preventivmedel.

-Barnen kommer till oss genom Allah, och det är han som ser till att de får allt de behöver så att de växer sig friska och starka, säger den religiöse ledaren Al-Hajj Ibrahima Dieng.

Han, som själv är pappa till 15 barn, menar att satsningen står i strid med islam.

Alla religiösa ledare delar dock inte den uppfattningen. Den högt respekterade imamen Cheick Mouhamadou Mbara Segnane har uttryckt stor oro över de höga födelsetalen i landet, och har till och med föreslagit att myndigheterna inför en gräns för hur många barn varje familj ska få skaffa.

Issa Sikiti da Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *