Stor digital klyfta i IT-nationen Indien

New Delhi, 111110 (IPS) – Världens billigaste surfplatta lanserades i Indien i oktober. Samtidigt är den digitala klyftan i landet enorm och tillgången till internet i många fall begränsad till städerna.

I byn Khairat, som bara ligger åtta mil från IT-boomens Mumbai, finns fortfarande ingen tillgång till internet. Men tack vare en satsning under parollen “en laptop per barn” får elever i byskolan nu ökade datorkunskaper i likhet med barn i urbana Indien. Suraj Balu Zore som går i fjärde klass berättar stolt för IPS att han nu lätt kan använda en bärbar dator.

-Närvaron har ökat sedan projektet inleddes. Eleverna är fulla av självförtroende, säger Sandip Surve som arbetar som lärare i Khairat.

Men Zores skola utgör ett undantag när det gäller arbetet att överbrygga den digitala klyftan mellan landsbygden och städerna.

En färsk studie om IT-tillgången i Bric-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – visar att den digitala klyftan är störst i Indien.

En annan studie som presenterades tidigare i år av det brittiska analysföretaget Maplecroft stöder slutsatserna i Bric-undersökningen och visar att Asiens tredje största ekonomi hämmas av bristen på tillgång till grundläggande informations- och kommunikationsteknik, som till exempel datorer, mobiltelefoner och internet. Trots kraftig ekonomisk tillväxt i Bric-länderna är den digitala klyftan stor i dessa länder.

Sumanjeet Singh, professor vid Ramjas College vid universitetet i New Delhi som studerat skillnaderna i Indien, säger att endast 1,2 procent av befolkningen på landsbygden har tillgång till internet, jämfört med 12 procent av befolkningen i städerna.

-Stadsborna fortsätter att dominera internetanvändningen. Cirka 40 miljoner av Indiens 49 miljoner internetanvändare finns i städerna, säger Singh.

Bristen på internetuppkoppling och telefonanslutning på landsbygden, där över 70 procent av befolkningen bor, är en stor utmaning för alla som arbetar med att minska den digitala klyftan, tillägger Singh.

I oktober presenterades världens billigaste surfplatta, Aakash, av Kapil Sibal, Indiens minister för utbildning, IT och telecom. Plattan som kostar motsvarande 230 kronor är avsedd för att användas på skolor och universitet med syftet att lyfta landet ur fattigdom genom att höja kunskapsnivån. Aakash-plattan distribuerades till 500 barn under förra månaden.

-Aakash kommer bidra till att avskaffa den digitala analfabetismen, säger Sibal till IPS.

Han berättar att regeringen kommer att subventionera surfplattan och göra den tillgänglig på olika akademiska institutioner i landet. Projektet befinner sig ännu på pilotstadiet och 100 000 surfplattor kommer enligt planerna att distribueras.

Men det finns fler initiativ för att minska den digitala klyftan. Chandrasekhar Panda och Saswat Swain, två unga innovatörer från den östra delstaten Orissa, har utvecklat en bärbar dator, “iwebleaf”, som kostar motsvarande 660 kronor. Datorn är utrustad med en hårddisk på 320 gigabyte och en gigabytes minne. De menar att Aakash-plattan är helt otillräcklig för studentvärlden.

Sumanjeet Singh vid universitetet i New Delhi poängterar att tillgängligheten fortfarande är en stor utmaning.

-Lanseringen av Aakash är ett bra steg framåt. Surfplattan är billig och prisvärd, men infrastrukturutmaningar som brist på elektricitet och internetuppkoppling förtar sådana insatser. Att bara erbjuda billiga maskiner är inte tillräckligt. Regeringen måste också ge landsbygdens studenter digital kunskap och arbeta för att undanröja språkhinder för användarna.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Sujoy Dhar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *