Libyen: Plundring och förödelse i befrielsens spår

Bani Walid, 111102 (IPS) – Bani Walid var ett av den libyske diktatorn Muammar Gaddafis sista fästen. Med hjälp av Natos bombningar kunde dock staden för ett par veckor sedan intas av rebellerna. Nu finns här knappt en enda byggnad som inte har skadats eller plundrats.

Det var till denna stad som Muammar Gaddafis son och tronarvinge Saif al Islam tog sin tillflykt. Tillsammans med diktatorns födelsestad Sirte var Bani Walid – en stad med 80 000 invånare femton mil sydost om huvudstaden Tripoli – regimens sista fäste.

Suleyman och Rasool besöker universitet i Bani Walid, men här finns knappt något kvar att se eftersom hela universitetsområdet bombats sönder av Nato.

-Varför bombade Nato denna plats, frågar sig Suleyman där han står bland ruiner och förvriden metall och papper som flyger omkring i vinden.

-Det ryktades om att Gaddafis talesman Musa Ibrahim övernattade här, det var troligen därför som de bombade platsen, svarar Rasool som står bredvid en enorm bombkrater.

Aulans helt nya röda stolar tillhör några av de få saker som går att rädda på universitetsområdet. En grupp rebeller håller på och packar in stolarna på sina små lastbilar.

-Vi tar med stolarna till en säker plats. Det har förekommit mycket plundring här, som du kanske känner till, säger Omar Rahman, en av chaufförerna.

I en närliggande oskadad universitetsbyggnad har redan alla datorer försvunnit. Där gapar två rader av datorbord tomma – ett tecken på att ett nytt internetcafé troligen snart kommer att öppna någon annanstans i landet.

Längs stadens långa affärsgata har endast en butik dragit upp persiennerna, men affärsinnehavaren vill inte prata om situationen. Längs gatan har många av de fler än 40 olika rebellfraktioner som slutligen intog staden den 17 oktober sprejat namnen på sina grupper.

Över hela staden återkommer dock ett och samma klotter: “Warfalas är hundar”.

Bani Walid är den enda staden i landet som helt domineras av en och samma befolkningsgrupp – Warfala-klanen. Alla som bor här tillhör denna klan som också är landets största och består av över 1 miljon av Libyens 6,4 miljoner invånare. Klanen är också ansedd att vara en av de mest lojala till den förre diktatorn.

Det är nästan omöjligt att hitta ett hus som inte har skadats eller plundrats i staden. I väggen till Bubakhar Shamans lägenhet har en projektil slagit upp ett hål stort som ett fönster. Alla fönster är trasiga och allt av värde inne i lägenheten – från gardiner till teveapparater och element har försvunnit.

-De har plundrat varenda hus, säger Shaman, som är 51 år gammal och tidigare arbetade som flygplanstekniker.

Han står på gården utanför sitt bostadshus där det ligger berg av kläder och andra tillhörigheter som ingen ville ha. Shaman plockar upp ett litet tomt smyckeskrin.

-Jag undrar vem som nu bär på dessa ringar och örhängen, säger han beklagande.

Plundrarna hade ännu lättare att ta sig in till den 24-åriga lastbilschauffören Khaled Abdullahs bostad. Han var precis på väg att gifta sig och planerade att tillsammans med sin blivande hustru flytta in i bottenplanet på familjens hus. Men nu gapar ett stort fult hål rakt in genom väggen till lägenheten.

-Jag lämnade Bani Walid tre dagar innan rebellerna intog staden och då var huset helt, säger Abdullah, som nu bor i en annan lägenhet.

Över hela staden kan befolkningen vittna om liknande upplevelser. Athila Athman Abdallah, 65, försökte skydda två av sina lastbilar genom att parkera dem i stadens utkant. Men någon tände eld på lastbilarna. Hans hem plundrades. Trots det är Abdallah glad i dag eftersom hans son precis återvänt efter att ha hämtat upp hans försvunna bil.

-Den fanns i Geryan, sydväst om Tripoli. Vi fick höra talas om att den setts där så min son åkte dit och hämtade upp den.

Sheikh Omar Mukhtar är ledare för de 45 rebellgrupper som för närvarande kontrollerar Bani Walid.

-Många i staden var lojala med Gaddafi, så vi var tvungna att kontrollera vartenda hus för att vara säkra på att ingen gömde undan några vapen, säger han till IPS från sitt högkvarter vid stadens flygplats.

Mukhtar medger att det förekommit plundring i Bani Walid, men säger att man kommer att se till att de drabbade får kompensation.

Bani Walid-bon Abdulhamid Saleh håller för närvarande på lista alla i närområdet som utsatts för plundring. Hans egen ytterdörr har 52 kulhål. Det var vad som krävdes för att plundrarna skulle kunna ta sig in utan att behöva slå in hela dörren.

-Alla dessa brott måste hanteras av myndigheterna. Ingen i Bani Walid är beredd att samarbeta med en regering som struntar i oss, säger Saleh.

Bland de personliga ägodelar som försvunnit är det särskilt en sak som han saknar.

-De rev sönder min sons avgångsbetyg, troligen eftersom det var försett med texten “Bani Walids gröna skola”. Grön var den forna regeringens färg, säger Saleh.

Han överväger nu allvarligt att lämna landet för att återvända till sin tidigare tjänst som professor vid universitetet i Manchester i England.

-Vår stad har bombats av Nato och angripits av milisgrupper från alla delar av Libyen. Kallar de detta för “befrielse”? Enligt mig handlar det snarare om en uppenbar ockupation, beklagar sig Saleh.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Karlos Zurutuza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *