Ghana: Deras försörjning hotas av klimatförändringarna

Accra, 111101 (IPS) – I Ghana är det kvinnorna på landsbygden som drabbas först av den globala uppvärmningen. De tvingas använda allt mer tid och energi till att hämta vatten och skaffa fram mat till sina familjer.

För dessa kvinnor innebär klimatförändringarna i första hand en hårdare kamp för att överleva – när vattendrag torkar, grundvattennivåerna sjunker och skogar och annan växtlighet drabbas av torkor eller faller offer för stormar.

-Men trots det saknas kvinnorna helt i beslutsfattandet kring hur klimatförändringarna ska hanteras, säger Kenneth Nana Amoateng, vid den ickestatliga organisationen Abibimman Foundation.

Det är i första hand kvinnorna som tvingas åstadkomma improviserade lösningar för att tackla de problem som klimatförändringarna för med sig.

Akos Matsiador, 40, är en tidigare fiskförsäljare från byn Horvi vid Ghanas kust. För nästan ett år sedan orsakade de stigande havsnivåerna stora vågor som slog in mot hennes by, och sedan dess har hon varit hemlös.

-Havsvågorna var så starka att de dränkte hela byn. De korgar med rökt fisk som jag hade lagrat för att sälja sveptes också bort av havet, berättar Matsiador.

Hon förlorade inte bara sitt hem, utan också möjligheterna att tjäna pengar. Nu bor Matsiador och andra som drabbades i en liten hydda som tillhör byhövdingen. En av dem är Mercy Hlordzi som förlorade både sin man och sin försörjning till havet.

-Nu sitter vi bara där och kan inte göra någonting eftersom våra arbetsmöjligheter förstörts, säger Hlordzi.

Kvinnorna hoppas nu att de ska få hjälp av Ghanas myndigheter att bygga upp sina liv igen.

I ett försök att belysa hur kvinnor drabbas av klimatförändringarna så anordnade Abibimman Foundation tillsammans med en rad andra organisationer, däribland Greenpeace, nyligen ett möte i staden Tema. Kvinnor från olika delar av landet deltog för att berätta om sina egna erfarenheter.

Memuna Sandow, politiker från distriktet West Mamprusi i norra Ghana, berättade att den senaste torrsäsongen ledde till en torka där brunnar och vattendrag sinade.

-Torkan ledde till att mat, skördar och boskap gick förlorade. Trots att kvinnor vårdar miljön bättre än männen så är de inte representerade när det kommer till att ta beslut kring klimatförändringarna, säger Sandow.

Samtidigt menar Sandow att kvinnorna måste få bättre kunskaper om klimatförändringarna och ges möjlighet att påverka och utforma satsningar för att hantera problemen.

-Svag kvinnlig representation i beslutsfattandet får en negativ effekt på insatserna, säger Sandow.

Den åsikten delas av landets minister med ansvar för kvinnofrågor, Juliana Azumah Mensah. Hon påpekar att Ghana skrivit under internationella konventioner som slår fast att genderfrågor måste utgöra en del av forskningen kring klimatförändringarnas effekter.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Jamila Akweley Okertchiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *