Mubaraks män i nya politiska partier

Kairo, 111031 (IPS) – Tidigare medlemmar av Mubaraks regim har krävt att få ställa upp i parlamentsvalet i Egypten i november. De varnar för våldsamheter om det stiftas lagar som förbjuder dem att kandidera.

I april upplöstes det före detta regeringspartiet, Mubaraks Nationella demokratiska parti, NDP, som styrt Egypten i 30 år. Detta genom ett beslut av en egyptisk domstol. Domstolen beslutade också att alla partiets ekonomiska tillgångar samt egendom skulle beslagtas av staten. Före detta tjänstemän och affärsmän associerade med partiet fängslades. Andra har tvingats lämna viktiga poster i regeringen eller i den offentliga sektorn.

Aktivisterna bakom det 18 dagar långa egyptiska upproret är fast beslutna om att hålla medlemmar från den tidigare regimen utanför den politiska arenan. De menar att NDP:s dominans i den politiska sfären och i företagsvärlden har byggt på beskyddarsystem och korruption.

-NDP-ledare som riggat val och missbrukat sin makt för att upprätthålla Mubaraks despotiska regim ska hållas utanför politiken, säger den politiska analytikern Amr Hashem Rabie.

Under de åtta månader som gått sedan Mubarak störtades har medlemmar av det tidigare partiet NDP omgrupperat sig och bildat nya politiska partier och är nu redo att äntra den politiska scenen. Inte mindre än 12 partiet har bildats av tidigare Mubarak-anhängare och många NDP-ledare har gått med i andra politiska grupper.

Arbetet med att identifiera dessa personer blir allt mer brådskande för de aktivisterna som motsätter sig deras kandidatur, i takt med att allt fler kandidater registrerar sig inför valet. Valet planeras att hållas 28 november och den konstitution som formuleras kommer att forma Egypten i flera år fram över.

Aktivister och olika politiska grupper har uppmanat det styrande militärrådet att stifta lagar som förbjuder tidigare medlemmar av Mubaraks regim att ställa upp i de lokala eller nationella valen de närmsta tio åren. En del aktivister vill även förbjuda att tidigare högt uppsatta medlemmar av partiet ska få offentliga uppdrag.

Föga förvånande har det kritiserats. På den oberoende egyptiska tidningen al-Masry al-Youms sajt citeras Mahmoud Nafady, generalsekreterare för Frihetspartiet i Kairo, som är ett parti där många tidigare Mubarak-anhängare är medlemmar. Han varnar för att ett förbud kan leda till våldsamma sammanstötningar, särskilt på landsbygden i söder.

“Jag är rädd för att inflytelserika familjer kommer tvinga vallokalerna att stänga vilket kan resultera i eldstrider och extremt våld”.

Med förmodan om att militärrådet som nu styr Egypten kommer att förhindra ett förbud har flera ungdomsgrupper, ledande i upproret mot Hosni Mubarak, tagit initiativ till en kampanj där medlemmar av den gamla regimen namnges.

-Hittills har vi identifierat 10 000 Mubarak-anhängare. Vårt mål är att namnge alla de uppskattningsvis 60 000 partiledarna, parlamentariska företrädarna och medlemmarna av de lokala råden, säger kampanjens talesperson Sherif Diab till IPS.

Namnen har publicerats på en sajt och en Facebooksida. En telefonkampanj ska också genomföras och kopior av den svarta listan ska distribueras till väljare över hela landet inför det kommande valet.

Tidigare NDP-medlemmar säger att det hela är en smutskastningskampanj som drabbar tusentals erfarna och väl ansedda politiker och affärsmän. De poängterar att tre miljoner egyptier var medlemmar av partiet, medan endast en handfull av dem var korrupta eller missbrukade sin makt.

-Många gick med i NDP av ren nödvändighet. Ett medlemskap underlättade för företagets verksamhet och löste många juridiska hinder, säger en företagsledare som vill vara anonym.

Han poängterar att flera ledande oppositionsmedlemmar är tidigare NDP-medlemmar som lämnade partiet efter att ha försökt reformera det inifrån.

-Man kan inte tala om att bygga en demokrati och samtidigt utesluta visa delar av samhället, säger han.

-Några NDP-medlemmar kanske var bra. Men det är inte vår uppgift att ta ställning till det. Vi identifierar bara vilka som varit NDP-anhängare så att väljarna kan ta ett välgrundat beslut vid valurnorna, säger Ahmed Fadel, som arbetar med kartläggningen av före detta NDP-medlemmar.

Cam McGrath

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *