Indien: Kritiken mot regeringen växer efter senaste terrordådet

Mumbai, 110719 (IPS) – Ilska och hopplöshet överskuggar sorgen bland handlarna i Indiens finansiella centrum sedan staden Mumbai återigen skakats av en terrorattack. Oppositionen anklagar regeringen för att ha misslyckats med sin säkerhetspolitik och säkerhetsexperter kallar Indiens förmåga att bekämpa terrorismen “bedrövlig”.

Öronbedövande explosioner skakade Hastimal Sens presentbutik i Mumbai på onsdagkvällen. Han trodde först att det var bilar som baktände men när han rusade ut i trängseln på Zaveri Bazaar, Mumbais centrum för guld- och diamanthandel, fann han lemlästade och förkolnade kroppar överallt. Människor täckta i blod skrek och sprang för sina liv.

Sen förstod att Mumbai ännu en gång utsatts för en terrorattack.

-Jag hjälpte många in i taxibilar som skulle ta dem till sjukhuset. Den synen är något jag sent kommer att glömma, säger han till IPS.

Några dagar efter attacken har ilskan och hopplösheten tagit överhanden bland stadens befolkning.

-Jag är arg. Det här är den tredje attacken i det här området. Ingen ser till vår säkerhet eftersom det händer gång på gång, säger Sen.

-Det sägs att vi har en snabb återhämtningsförmåga, men förmågan att komma igen är påtvingad oss. Vi är arga och känner oss hjälplösa på samma gång. Vi skapar välstånd i Mumbai men det är som om våra liv är värdelösa eftersom det sker nya attacker gång på gång och regeringen misslyckas med sina insatser, säger Jayesh Labdhi, från Förbundet för Mumbais diamanthandlare.

Prithviraj Chavan, högsta tjänsteman i delstaten Maharashtra där Mumbai är provinshuvudstad, säger att Mumbai blir föremål för attacker eftersom det är det ekonomiska maktcentrat i Indien.

Indiens premiärminister Manmohan Singh sa på torsdagen att de som är ansvariga för attacken kommer att ställas inför rätta. Oppositionen anklagar dock regeringen för att ha misslyckats med sin säkerhetspolitik. Säkerhetsexperter kallar Indiens förmåga att bekämpa terrorismen “bedrövlig”.

Ajai Sahni, expert på terrorism vid Institutet för konflikthantering i New Delhi, säger att Indien måste arbeta rikstäckande för att bekämpa terror.

-Även om man säkrar Mumbai kommer det finnas många andra städer där terrornätverken växer. Sedan terrorattackerna i november 2008 har polisen i Mumbai gripit flera misstänkta, men det sätter inte stopp för terrordåden. Arbetet mot terrorismen måste vara rikstäckande.

Indiens inrikesminister Palaniappan Chidambaram säger att terrorattacken inte innebär något misslyckande för den indiska underrättelsetjänsten. Men B. Raman, tidigare chef för forskningsavdelningen inom den indiska underrättelsetjänsten, hävdar dock att varje terrorattack måste ses som ett misslyckande för underrättelsetjänsten.

Än så länge har ingen grupp tagit på sig ansvaret för onsdagens attack i Mumbai. En inhemsk terroristgrupp som kallas Indiska mujaheddin, med kopplingar till den pakistanska terroristgruppen Lashkar-e-Taiba, är dock en av de grupper som misstänks.

Attentaten 2008, då 166 människor miste livet och över 300 skadades när tio beväpnade män belägrade ett judiskt center och två lyxhotell i Mumbai, tros ha varit Lashkar-e-Taibas verk.

Sujoy Dhar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *