Fortsatta protester mot regimen i Syrien

Damaskus, 110330 (IPS) – Flera personer har skjutits ihjäl i samband med de senaste dagarnas demonstrationer mot den syriska regimen. Människorättsexperter uppger att de syriska säkerhetsstyrkorna visar samma brutalitet gentemot demonstranterna som deras motsvarigheter i Libyen och Tunisien.

-Regimen har skakats av protester som lett till förtryckande åtgärder som kommer att vara kontraproduktiva på längre sikt, säger författaren och den före detta politiska fången Yassine Hajj Saleh.

Enligt Nationella organisationen för mänskliga rättigheter i Syrien, Nohr, har syriska säkerhetsstyrkor gripit 34 personer i staden Daraa, 49 personer i Damaskus med omnejd, 10 i staden Hama, fyra i Aleppo och två i Banyas sedan den 22 mars. Många är fortfarande försvunna.

Gripandena har skett samtidigt med de stigande dödstalen efter att den syriska regimen fortsatt att slå ner demonstrationer. Uppgifter om antalet döda varierar kraftigt. Regeringen uppger att 37 personer dödats, Amnesty International har meddelat att det rör sig om närmre 55 personer och människorättsaktivister uppger att det handlar om över hundra personer.

Den senaste tidens blodspillan ger en dyster bild av situationen för människorättsorganisationer och aktivister i Syrien.

-Syriska säkerhetsstyrkor visar samma brutala likgiltighet för demonstranterna och deras liv som deras motsvarigheter i Libyen, Tunisien, Egypten, Jemen och Bahrain, konstaterar Sarah Leah Whitson, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch i Mellanöstern och Nordafrika.

Amnesty International har också rapporterat om att den syriska regeringen beordrat säkerhetsstyrkorna att angripa demonstranterna under de pågående oroligheterna.

-Det våldsamma förtrycket av protesterna i Daraa och Lattakia är i strid med löften som regimen avgett, säger Abou Mohamad, en av aktivisterna i staden Daraa.

Under de senaste veckorna har det rapporterats att syriska säkerhetsstyrkor skjutit skarpt mot demonstranter i Daraa. Vid protester i staden Lattakia i lördags uppges två demonstranter ha skjutits till döds av krypskyttar.

Flera författare och aktivister har gripits under den senaste månaden, anklagade för att ligga bakom oroligheterna.

Louay Hussein, en bloggare känd för sina krav på reformer, och Mazen Darwish, chef för Syriska centret för medie- och yttrandefrihet, greps båda av polis men släpptes senare. Den syriska poeten Mohmad Dibbo var också frihetsberövad under en protest i staden Banyas, uppger människorättsorganisationen Nohr.

Sedan den 24 mars har regeringen släppt cirka 260 personer i försök att dämpa folkets vrede efter den senaste tidens dödsskjutningar, uppger nyhetskanalen al-Jazira.

Trots detta är fängelserna fortfarande fulla av politiska fångar, journalister och människorättsaktivister.

-Som en aktivist uttryckte det: ’Under 1980-talet fängslades folk utan rättegång. Nu hålls rättegångar men vi fängslas fortfarande’. Efter tio år av president Bashar al-Assads styre är folkets förhoppningar om mer demokrati och öppenhet fortfarande ouppfyllda, säger Nadim Houry, chef för Human Rights Watch i Beirut.

Till följd av de senaste veckornas demonstrationer mot regimen och i ett försök att dämpa spänningarna avgick Syriens primärminister Naji Otri och hans regering 29 mars. Regeringsbytet väntas bli åtföljt av ett slopande av det undantagstillstånd som rått sedan 1963. Kritiker anser emellertid att åtgärderna knappast räcker.

Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *