Grannländer vill se ett självständigt södra Sudan

Johannesburg, 110117 (IPS) – Ett självständigt södra Sudan kan skapa ekonomiska och säkerhetsmässiga vinster för de östafrikanska grannländerna. Enligt analytiker kan det också leda till en förskjutning i maktbalansen i kontrollen av viktiga vattenresurser i regionen.

Rösträkningen pågår för fullt i södra Sudan efter den veckolånga folkomröstningen om självständighet. Slutresultatet väntas i februari, men mycket tyder på att majoriteten av befolkningen har röstat för självständighet.

Uganda är södra Sudans största handelspartner och en viktig kanal för stora mängder av importvaror, bland annat livsmedel. Ugandiska företag inom byggsektorn kan också komma att spela en viktig roll och se ett kraftigt uppsving i och med utvecklingen av infrastrukturen i ett självständigt södra Sudan, säger Petrus de Kock, forskare vid Sydafrikanska institutet för internationella frågor, SAIIA.

Samtidigt finns förhoppningar i Kenya om att södra Sudan kommer att välja den östra grannen för en alternativ exportväg för den olja som står för 90 procent av områdets exportinkomster. För att minska sitt beroende av landets norra delar, har Sudans underutvecklade södra del haft planer på att bygga en 3 600 kilometer lång oljeledning till Lamu i Kenya, enligt de Kock.

Han tillägger att medan lönsamheten för ett sådant projekt ifrågasätts har sudanesiska medier redan rapporterat att kinesiska investerare visat intresse för att lägga anbud.

Brister i infrastruktur och avsaknad av expertis inom olje-, gas- och gruvsektorn kan också ge en möjlighet för Sydafrikas utvinningsindustri att expandera i södra Sudan.

Men allt hänger på om delningen sker på fredlig väg. Spänningar i Sudans oljerika Abyei-region utgör ett hot, förklarar Ali Yousif Ahmed Alsharif, sudanesisk ambassadör i Sydafrika.

Enligt Leben Nelson Moro, professor i freds- och utvecklingsstudier på universitetet i Juba, har dock Uganda, Kenya och Etiopien visat ett intresse för att främja freden i södra Sudan för att undvika en upprepning av den stora tillströmningen av flyktingar som de bevittnade under Sudans inbördeskrig.

Leben Nelson Moro säger att länder som Uganda och Kongo-Kinshasa också kommer att vara måna om att samarbeta med södra Sudan för att få kontroll över väpnade grupper som den ugandiska rebellgruppen Herrens motståndsarmé.

Men ytterligare utmaningar väntar också.

-Södra Sudan kommer också att vilja ha tillgång till Nilens vatten för jordbruk, industri och vattenkraft vilket sannolikt kommer att skapa större geopolitiska motsättningar, säger Petrus de Kock från SAIIA.

Moro menar att det fortsatta bygget av en kanal i Jonglei-provinsen också väntas bli en omtvistad fråga mellan Egypten och södra Sudans regering. Egypten fortsätter att stödja projektet medan södra Sudan uppger att projektet måste ses över för att minimera negativ påverkan på samhällen och våtmarker i södra och centrala Sudan.

Laura Lopez Gonzalez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *