Brasilien storsatsar på palmolja i Amazonas

Belém, 110114 (IPS) – Brasilien vill på sikt bli en ledande producent av palmolja. Stora palmoljeplantager har anlagts i östra Amazonas, i samma områden där det även odlas eukalyptus på tidigare skogsskövlad mark.

De nya plantagerna av afrikansk oljepalm anläggs i den nordbrasilianska delstaten Pará. Denna region i Amazonas har tidigare blivit känd på grund av den omfattande skogsskövling som genomförts där.

Det statligt ägda oljeföretaget Petrobras dotterbolag för biobränsle, Petrobras Biocombustível, har satt som mål att fördubbla landets nuvarande produktion av palmolja till 420 000 ton om året. Det ska uppnås med hjälp av två olika satsningar i Pará. Huvuddelen av palmoljan ska enligt planerna exporteras till Portugal, där den ska förädlas till biobränsle för den europeiska marknaden.

-Vårt fokus ligger på den växande marknaden för biodiesel, säger Janio Rosa, chef för Petrobras Biocombustívels avdelning för jordbruksvaror, till IPS.

Den privatägda brasilianska gruvjätten Vale lanserade 2009 ett projekt som syftar till att man år 2014 ska kunna producera 160 000 ton biodiesel per år, för att på så sätt kunna minska bolagets egna bränslekostnader. För att uppnå målet planterar Vale nu oljepalmer på 60 000 hektar i olika delar av Pará.

Det kommer dock att dröja innan Brasilien blir en ledande producent av palmolja. I år utgjorde landets produktion bara en halv procent av världens totala produktion av palmolja, och det tar tre år innan palmerna börjar producera de frukter som palmoljan utvinns av.

I maj förra året genomförde landets myndigheter en ekologisk studie av var i landet oljepalmer skulle kunna odlas. Studien kom fram till att det finns 31,8 miljoner hektar övergiven jordbruksmark i landet som skulle kunna utnyttjas för oljepalmsodlingar, vilket motsvarar en yta lika stor som Tyskland. Dock gav man bara tillstånd för odlingar på 4,3 miljoner hektar mark, varav den största delen finns i delstaten Pará.

Att börja använda oljepalmer för att producera biodiesel ses som en möjlighet att diversifiera de råvaror som används i produktionen, som för närvarande till 85 procent utgörs av soja.

Colombia är det land i Latinamerika som producerar både mest biodiesel och palmolja. Enligt Jens Mesa som är ordförande för Colombias oljepalmsodlare, Fedepalma, finns det tre miljoner hektar mark i landet som skulle kunna utnyttjas för palmodlingar, förutom de 365 000 hektar mark som redan utnyttjas.

Som svar på den kritik mot oljepalmsodlingar som kommit från miljöaktivister hävdar Jens Mesa att dessa odlingar är de enda på landsbygden för vilka det krävs ett särskilt miljötillstånd, och enligt honom finns det sex tusen småbönder i landet som fått en bättre tillvaro tack vare sina odlingar.

I takt med den ökande globala efterfrågan på palmolja så har intresset för odlingarna ökat i hela Latinamerika. Men man har försökt att undvika den skogsskövling och de sociala konsekvenser som plantagerna fört med sig i Indonesien och Malaysia, länder som tillsammans står för 85 procent av den globala produktionen av palmolja.

År 2004 bildades en organisation som arbetar för en hållbar produktion av palmolja kallad RSPO, som består av bland andra producenter och investerare, men också av miljögrupper och sociala organisationer. RSPO arbetar för att stödja en hållbar palmoljeproduktion, bland annat genom ett certifieringsverktyg.

Petrobras Biocombustível hävdar att man även kommer att ta social hänsyn vid sina plantager, bland annat genom att engagera många småbönder i produktionen, samt att man kommer att följa alla miljölagar.

Trots dessa försäkringar är miljögrupper och sociala organisationer kritiska till expansionen av palmoljeplantager.

-Vi är motståndare till alla storskaliga monokulturer, även av träd, eftersom vi vill skydda den biologiska mångfalden och bevara ett balanserat klimat, säger João Pedro Stédile, som är en av ledarna för de jordlösa böndernas rörelse, MST.

Även forskare har påpekat att regnskogen i Pará är mycket viktig för klimatet i Sydamerika. Avdunstningen från Amazonas står för bevattningen av den mest bördiga marken i Brasilien, Argentina och Paraguay.

Efterfrågan på vegetabiliska oljor kommer att fortsätta att stiga, och organisationen Conservation International har beräknat att det kommer att krävas nya plantager av oljepalmer på 13 miljoner hektar mark för att möta efterfrågan år 2050. För att möta behovet av soja kommer det att krävas odlingar på ytterligare 93 miljoner hektar mark, enligt Conservation Internationals forskare Timothy Killeen.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Mario Osava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *