Kritik mot FN-chefen – glömde kvinnorna i summering av året

New York, 110112 (IPS) – FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon beskrev nyligen i en debattartikel många av de utmaningar som väntar världsorganisationen. Men ingenstans nämnde han lanseringen av vad som har beskrivits som en stor politisk framgång – FN:s nya kvinnoorgan UN Women.

Den nya FN-institutionen, som har till uppgift att kraftsamla för att stärka kvinnors rättigheter, inledde sitt arbete den 4 januari. Dess årliga budget kommer att ligga på motsvarande 3,5 miljarder kronor, och chef för den nya enheten är Chiles tidigare president Michelle Bachelet.

Men trots att lanseringen av UN Women betraktas som en stor framgång av många har den inte föregåtts av några stora fanfarer inom FN. Och generalsekreteraren har kritiserats för att inte ha gett organet den uppmärksamhet det förtjänar, inte minst i den debattartikel han skrev för Sydney Morning Herald som publicerades på nyårsafton.

“Detta hade varit ett fantastiskt tillfälle att skapa uppmärksamhet kring UN Women. Att ett helt nytt organ som ska arbeta för halva jordens befolkning skapas borde trots allt vara något att uppmärksamma och hylla. Men inte ett ord om UN Women”, skriver Paula Donovan, vid organisationen AIDS-Free World, och den tidigare biträdande Unicefchefen Stephen Lewis, i ett gemensamt brev till Bachelet.

I sin artikel sammanfattar Ban Ki-Moon sju av FN:s åtta millenniemål. Det mål som inte finns med är målet om ökad jämlikhet och att förbättra kvinnors ställning, något som enligt Paula Donovan och Stephen Lewis är “häpnadsväckande”. “Hur är detta möjligt?”, frågar de båda i sitt brev.

FN:s språkrör Farhan Haq menar dock att generalsekreteraren tydligt visat att han är engagerad i kvinnofrågor – bland annat genom att ha varit en drivande kraft för bildandet av UN Women.

Brevet till Bachelet från Donovan och Lewis bär rubriken “Kan vi hjälpa dig med din största utmaning: att utbilda generalsekreteraren?”. Till IPS säger Donovan att hon tycker att Ban Ki-Moon “tyvärr följt ett och samma mönster sedan han tog över som generalsekreterare”.

I sin artikel nämner Ki-Moon arbetet för en förbättrad mödravård.

-Jag undrar verkligen om han tror att han kryssar för rutan för genderfrågor när han gör en referens till mödravård – som om det skulle utgöra totalsumman av kvinnors rättigheter, säger Donovan.

Hon menar att det verkar som hela FN-systemet under generalsekreterarens ledning snarare kan tänka sig att tolerera än att framhäva det nya kvinnoorganet.

På webbsajten UN.org finns en cirka tio minuter lång film som handlar om fjolårets framgångar och misslyckanden. Donovan påpekar att produktionen av filmen måste ha tagit en viss tid. I slutet av filmen nämns UN Women.

-Endast tio sekunder ges till ett sakligt uttalande om att – och här parafraserar jag – “för att förbättra kvinnor och flickors ställning skapade FN en ny enhet kallad UN Women”.

Donovan menar dessutom att generalsekreteraren åtminstone inte offentligt har arbetat särskilt hårt för att försöka få fram de resurser som UN Women är i behov av. Detta trots att han samtidigt öppet vädjat om mer resurser till flera andra av FN:s verksamheter.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *