Haiti: Återuppbyggnaden står still ett år efter jordbävningen

Port-au-Prince, 110110 (IPS) – På onsdag har ett år gått sedan den förödande jordbävningen slog till mot Haiti – men trots snabba löften från omvärlden har nästan ingen återuppbyggnad skett.

Endast sex procent av det bistånd som utlovats har levererats och över en miljon människor lever fortfarande i tältläger.

-Jag vill se förändringar under 2011 och jag vill att dessa kommer från dem som säger att de hjälper Haiti. Vi som lever bland presenningarna har upplevt ett fruktansvärt år. Jag kan inte leva så här längre, säger Dieula Rosemond.

Hon är en av över en miljon människor som lever i provisoriska läger, under presenningar eller i tält, i huvudstaden Port-au-Prince ett år efter jordbävningskatastrofen.

Dieula Rosemond och hennes man Joseph förlorade sitt levebröd när deras lilla hus med elverkstad och butik kollapsade i Cité Soleil.

Fram till i juli förra året bodde de och 50 andra familjer vid torget Plas Imakile. I veckor utsattes de för nattliga attacker av gäng som försökte tvinga bort dem från området.

Joseph vände sig till FN:s fredsbevarande styrka och den haitiska polisen och bad om hjälp men de få patruller som passerade stannade aldrig. Gängen väntade tills de var borta och tog sig sedan in i lägret och började terrorisera människorna där och skära sönder presenningarna med machetes.

Haitisk polis avfärdade Joseph och hävdade att han överdrev hoten. Men attackerna fortsatte. En man utsattes för misshandel och stöld.

Den brasilianska löjtnanten Edison Campista vid FN-basen säger till IPS att han är medveten om situationen. Enligt honom finns det inget annat att göra än att öka patrulleringen.

Internationella migrationsorganisationen IOM meddelade att familjerna skulle vänta tills de kunde flytta till ett nytt område. Men till slut flyttade Dieula och de andra familjerna på eget initiativ till ett uppröjt område längs en illaluktande kanal. Nu har flera personer insjuknat i kolera.

Dieula Rosemond röstade inte i valet som hölls i november i Haiti. Sedan i somras leder hon protester utanför premiärministerns kansli.

-Organisationerna och regeringen fortsätter att ge ytterst lite bistånd. Det är inte vad vi behöver. Vi behöver hus, som det står i landets konstitution, säger Sanon Renel, aktivist från en av de nybildade kommittéerna mot tvångsförflyttningar.

När Joseph och de andra från tältlägret lämnade ett brev till premiärministern Jean-Max Bellerives kansli där de beskrev sina behov försäkrades de om att premiärministern skulle besvara brevet, men de har ännu inte skett.

President- och parlamentsvalet i november innebar ytterligare en kris för landet, eftersom flera ledande kandidater ifrågasatte valresultatet och krävde att det skulle ogiltigförklaras. Tusentals människor hade inte möjlighet att rösta.

I jordbävningskatastrofen 12 januari 2010 dog omkring 230 000 människor och 300 000 skadades. I början av januari hade över 3 400 människor dött i kolera. Bara 5 procent av ruinerna och bråten har hittills röjts undan.

I mars 2010 utlovade det internationella samfundet 5,7 miljarder dollar för återuppbyggnad av Haiti den närmsta två åren. Cirka 6 procent av den summan hade levererats i december 2010. Privata välgörenhetsorganisationer har samlat in 4 miljarder dollar, enligt nyhetskanalen CBS.

*Ansel Herz blogg finns på http://mediahacker.org *IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.

Ansel Herz er

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *