Filippinerna: Kyrkan hotar med uteslutning i kampen mot preventivmedel

Manilla, 110110 (IPS) – Ett lagförslag som syftar till att göra preventivmedel tillgängliga för alla har orsakat hätsk debatt i Filippinerna. Katolska biskopar hotar de politiker som stödjer förslaget med uteslutning från den kyrkliga gemenskapen – vilket nyligen fick aktivister att anordna ett välbesökt evenemang under parollen “uteslut mig!”.

Av den filippinska befolkningen på 92 miljoner är 85 procent katoliker. Enligt de senaste opinionsundersökningarna har lagförslaget, som kallas för RH Bill, stöd från 71 procent av befolkningen – men det är ändå osäkert om förslaget kommer att antas och motståndet från kyrkan är hårt.

I samband med nyårsfirandet anordnade den sekulära gruppen Filipino Freethinkers en manifestation mot kyrkan under temat “Om ett stöd för RH Bill leder till uteslutning, uteslut mig!”.

Förutom att förbättra tillgången på preventivmedel syftar RH Bill även till utökade informationssatsningar om preventivmedel, samt förbättrad mödravård. Katolska grupper anser dock att lagförslaget banar vägen för användningen av preventivmedel som förorsakar aborter, och menar att det därmed uppmanar landets ungdomar till promiskuitet och aborter.

Nyligen stoppade abortmotståndare, med ledaren Eric Manalang i spetsen, en grupp studenter och fattiga mammor som var på väg till Manillas katedral för att lyssna på en predikan med anledning av det kontroversiella lagförslaget. Personerna som stoppades bemöttes bland annat med uttalanden som “satan, stick iväg, ni skulle ha bett era mödrar att abortera er”. Detta framgår i videoinspelningar som gjordes i samband med händelsen och som spelades upp av Filipino Freethinkers vid deras manifestation.

-Manalang kallade till och med de mest fromma katolikerna bland oss för “satan”, säger Red Tani, ordförande för Filipino Freethinkers i ett pressmeddelande.

Enligt Red Tani går det utmärkt att kombinera att vara en troende katolik och samtidigt stödja lagförslaget om preventivmedel.

-Om kyrkoledningen tycker att det är kätteri att ställa sig bakom RH Bill, så uteslut oss då, säger Tani.

I samband med manifestationen anordnades en fest där musiker uppträdde och poesi och teater med fokus på sexuella rättigheter uppfördes. I en symbolisk handling skrev deltagarna dessutom på ett dokument där de begärde utträde ur kyrkan, vilket senare skulle skickas till den Filippinska katolska biskopskonferensen, CBCP.

-Jag tycker det är fantastiskt att yttrandefriheten får betydelse – att människor äntligen uttrycker sin mening och sina känslor på ett kreativt sätt, säger performanceartisten och aktivisten Carlos Celdran till IPS.

I september förra året greps Celdran och anklagades för att ha “förolämpat de troende”, efter att han protesterat mot kyrkans hållning gentemot lagförslaget i samband med en gudstjänst i Manillas katedral.

I sitt jultal jämförde CBCP:s ordförande, biskop Nereo Odchimar, lagförslaget med terrorism. I ett officiellt uttalande hävdade biskopen att om förslaget går igenom kan “en kvinnas livmoder bli våldsamt hotfull för dem som ännu är ofödda”.

Sylvia Estrada-Claudio, professor vid centret för kvinnostudier vid University of the Philippines, menar att det faktum att protestmötet hade så många deltagare är ett bevis för att kyrkans hot om uteslutning fått en motsatt effekt hos allmänheten.

-Jag anser att det är otroligt att så många katoliker, som inte vill sluta kalla sig för katoliker, kom dit för att begära utträde. Kanske handlar det om att den katolska spiritualiteten börjat bryta sig ur traditionen av okritisk acceptans till en som är mer personlig.

Elizabeth Angsioco, ordförande för Filippinernas demokratiska socialistkvinnor, DSWP, hävdar i ett pressmeddelande att lagförslaget borde ha införts för länge sedan.

-Fattiga kvinnor fortsätter att avlida i graviditeter som hade kunnat förhindras och av komplikationer i samband med förlossningar. Det måste bli ett slut på dessa onödiga dödsfall, säger Elizabeth Angsioco.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Bilderna säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Kara Santos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *