Våtmarker betraktas allt mer som "gröna juveler"

Seychellerna, 100210 (IPS) – Träskmarker, myrar och andra våtmarker börjar betraktas som värdefulla resurser. För första gången någonsin hölls nyligen ett veckolångt världsmöte på temat våtmarker på Seychellerna.

Våtmarker har på många håll ansetts obrukbara och har torrlagts för att ge plats åt jordbruk eller fyllts igen för att marken ska kunna användas till nybyggen. Stora mangroveskogar har skövlats. Förlusten av våtmarker och områden med mangroveskog har lett till svåra konsekvenser för kustområden och påverkat turism och livsmedelsförsörjning. På många mindre öar är fattiga direkt beroende av våtmarkernas ekosystem för sin överlevnad.

Utmaningen för många mindre länder, som Seychellerna där turismen är en viktig inkomstkälla, är att hitta en balans mellan utveckling och miljöskydd.

– Våtmarker är platser för världens rikaste ekosystem, säger Joel Morgan, miljöminister på Seychellerna.

Han var en av talarna på det veckolånga världsmötet på temat våtmarker som hölls i förra veckan på Seychellerna. Morgan framhöll hur viktiga våtmarkerna är och vilka resurser de är. Ögruppen valdes som plats för mötet eftersom Seychellerna anses vara ett föredöme i tillämpningen av Ramsarkonventionen – en internationell konvention för skydd av värdefulla våtmarker.

– Seychellerna har funnit en balans mellan turism, utveckling, tryggad livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald, säger Anada Tiega, Ramsarkonventionens generalsekreterare.

Seychellerna är en ögrupp 1 800 kilometer utanför Afrikas östkust med en befolkning på cirka 85 000 invånare. Ögruppen utgörs av 115 öar av vilka de innersta är granitöar medan öarna längre ut är korallöar. Även om det är i liten skala, återfinns våtmarker på de flesta av öarna.

Vallée de Mai på Praslin, den näst största ön på Seychellerna, är utsett till nationalpark och världsarv av FN-organet Unesco för sin mångfald och rika vegetation. Även Aldabra som tillhör Seychellernas örike och som har världens största korallö samt våtmarkerna på Mare Aux Couchons skyddas nu, sedan ett beslut förra veckan, genom Ramsarkonventionen.

– Vi måste skydda det unika livet som finns på små öar i Indiska oceanen, säger Anada Tiega.

Våtmarkerna innefattar strandområden, mangroveträsk och myrar bland annat. På Seychellerna har de en stor betydelse för fisket genom att de bevarar vattenkvalitén. Våtmarkerna bidrar också till att hålla strandlinjen intakt vid högvatten.

Våtmarker har också en stor biologisk mångfald, både när det gäller alger, lavar, växter, insekter, amfibier, kräftdjur, fåglar och fiskar.

Områdena har också en stor betydelse när det gäller klimatförändringar, eftersom våtmarker också lagrar koldioxid.

– Skydd av våtmarker kan mildra klimatförändringarna, säger Anada Tiega.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *