USA: Kommission ska granska kriget mot narkotikan

Washington, 091217 (IPS) – USA:s representanthus har godkänt tillsättandet av en oberoende kommission med uppgift att granska landets narkotikapolitik. Beslutet betraktas som ett erkännande av att det långvariga “kriget mot narkotikan” inte fungerar.

Samtidigt som kriget mot narkotikan utkämpas allt längre norrut tycks politikerna i Washington nu vara beredda att omvärdera hur kampen mot inflödet av narkotika till landet ska föras. Nyligen godkände representanthuset ett förslag som innebär att en oberoende kommission får i uppgift att granska och komma med nya rekommendationer för USA:s narkotikapolitik såväl i hemlandet som utomlands.

John Walsh, som arbetar med narkotikafrågor vid organisationen Washington Office on Latin America, Wola, menar att beslutet bevisar att det finns en stor frustration över den misslyckade narkotikapolitiken.

-Kommissionens förutsättning är givetvis inte att allt är som det ska just nu, utan att politiken inte fungerar och att den måste omvärderas, säger John Walsh. Wola publicerade i förra veckan en rad rekommendationer för hur den framtida narkotikapolitiken bör utformas. Enligt organisationen är den förda politiken – med fokus på att förstöra koka- och opiumodlingar – kontraproduktiv så länge inte dessa åtgärder föregås av satsningar på landsbygdsutveckling. Wola menar att så länge det inte finns beständiga alternativ till hur befolkningarna ska försörja sig så har de inget annat val än att snabbt återgå till att odla narkotika. Den kommission som ska bildas kommer att få en budget på två miljoner dollar för att genomföra en oberoende granskning av narkotikapolitiken. -Miljarder och åter miljarder dollar av skattebetalarnas pengar har under åren satsat på att bekämpa knarkhandeln i Latinamerika och Karibien. Men trots dessa satsningar har de positiva resultaten var få och sporadiska, säger demokraten Eliot Engel från New York, som lade fram förslaget. John Walsh menar att attityderna till narkotikapolitiken är på väg att förändras i Washington, i synnerhet bland demokraterna. En möjlig orsak till detta kan vara att det så kallade kriget mot narkotikan flyttat allt närmare USA. År 1990 bedömde utrikesdepartementet att ungefär hälften av det kokain som fanns i USA hade smugglats in från Mexiko. Nu har den siffran stigit till över 90 procent. Ett skäl till detta anses vara George W Bushs hårda satsning mot narkotikahandeln i Colombia, vilket ledde till att verksamheten delvis förflyttades till andra länder.

Samtidigt har det knarkrelaterade våldet i Mexiko kraftigt förvärrats. Bara under de senaste tre åren har över 16 000 människor dödats i knarkrelaterat våld i Mexiko. I våras bad de karibiska ländernas ledare USA att även inkludera deras nationer i det så kallade Mérida-initiativet, som är ett amerikanskt program för att bekämpa narkotikaligor i Mexiko och Centralamerika. Detta eftersom de karibiska ledarna befarar att åtgärderna i Mexiko kommer att få knarkligorna att istället förflytta sin verksamhet till deras länder.

-Vi har lyckats med att flytta runt problemet, men vi har inte minskat smugglingen och den kan till och med ha förvärrats, säger Walsh.. Den uppfattningen delas av Brasiliens förre president Fernando Henrique Cardoso.

-Det enda konkreta resultatet av de pågående strategin är att narkotikakartellerna flyttar från en region till en annan, sade Cardoso nyligen. Tillsammans med två tidigare presidenter från Mexiko och Colombia skrev Cardoso i våras under en deklaration med krav på att kampen mot knarket i högre utsträckning ska inriktas på att minska efterfrågan. Det så kallade kriget mot narkotikan har fortsatt genom tre årtionden, trots att de flesta bedömare anser att strategin har misslyckats. Trots att många miljarder satsats på kampanjer som exempelvis Plan Colombia, så har priset på kokain långsamt sjunkit i USA sedan börjat av 90-talet. Detta är tvärtemot vad politiken syftade till.

Matthew Berger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *