Nicaragua tillsätter ombud för homosexuellas rättigheter

Managua, 091217 (IPS) – För bara ett år sedan var homosexualitet straffbart och kunde ge upp till tre års fängelse i Nicaragua. Men nu har lagarna ändrats och i december inledde den unge juristen María Samira Montiel sitt arbete som officiellt ombud för de homosexuellas rättigheter i landet.

María Samira Montiel har tidigare uppmärksammats för sin kamp mot diskriminering av homosexuella och varit engagerad i hbt-rörelsen i Nicaragua. Hon säger till IPS att hennes arbete kommer att handla om mer än specifika frågor som exempelvis homosexuellas rätt att gifta sig eller adoptera barn.

– Mitt arbete kommer främst att inriktas på juridiska åtgärder för att förhindra diskriminering av homo-, bi- och transsexuella, och alla andra som behandlas orättvist på grund av sin sexuella läggning.

Hon kommer bland annat att arbeta för att alla ska vara garanterade tillgången till allmän sjukvård. María Samira Montiel vill också se nya lagar som berör arbetsrätten och kommer även att bekämpa diskriminering inom utbildningssystemet.

Ett nätverk av organisationer som arbetar för homo-, bi- och transsexuellas rättigheter i landet genomför för tillfället en granskning kallad “studie av den sexuella mångfalden i Nicaragua”, med stöd av den norska ambassaden.

Resultatet kommer att presenteras i januari, men hittills visar studien att det finns ett djupt rotat förakt mot homosexuella. Diskriminering och homofobi är vanligt förekommande på bland annat skolor och universitet, men även bland myndigheter och inom sjukvården.

Minst tolv procent av de homo-, bi- och transsexuella som intervjuats i studien uppger att de någon gång har misshandlats på grund av sin sexuella läggning.

Trots att Nicaragua är en sekulär stat har den katolska kyrkan ett starkt inflytande och representanter från olika samfund var bland de första att protestera mot utnämningen av ett ombud med ansvar för homosexuellas rättigheter. Människorättsaktivister och kvinnoorganisationer har däremot välkomnat utnämningen.

Till och med år 2008 var homosexualitet straffbart och kunde ge upp till tre års fängelse. Även de som förespråkade homosexualitet kunde straffas. Men enligt Nicaraguas nya strafflag, som trädde i kraft förra året, är istället diskriminering av homosexuella nu straffbart och kan ge böter eller fängelse på upp till ett år.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *