Latinamerikanska ledare rasar mot valet i Honduras

Estoril, Portugal, 091202 (IPS) – Ledare för de flesta latinamerikanska länderna är djupt kritiska till det val som genomfördes i Honduras i helgen. Detta i strid mot USA som vill att valet ska erkännas av det internationella samfundet.

Hårdast i sin kritik är Brasilien och Argentina vars regeringar fördömer presidentvalet som iscensattes av den regim som tog makten i Honduras genom en statskupp i slutet av juni.

När de latinamerikanska ledarna på tisdagens samlades för ett toppmöte i Estoril i Portugal stod det klart att de enda länderna i regionen som vill att presidentvalet godkänns är Costa Rica, Colombia, Panama och Peru.

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva gav dock utryck för den breda majoriteten när han svarade ett “kategoriskt nej” på frågan om att godkänna valet.

Söndagens kontroversiella presidentval vanns av den konservative godsägaren Porfirio Lobo, som ska ha fått 55 procent av rösterna. Detta fem månader efter att den tidigare presidenten Manuel Zelaya tvingades bort från makten av landets militär.

– Vi måste vara konsekventa och kan inte börja förhandla med en anhängare till kuppen, och låtsas som om ingenting har hänt. Då skulle de snart börja hävda att allt som skedde var Zelayas fel, sade Lula.

Brasiliens president sa vidare att hans land, som är regionens stormakt med sina 192 miljoner invånare, inte tänker “kompromissa med politisk vandalism”.

Även Argentinas president Cristina Fernández ifrågasatte i starka ordalag valet. Utan att nämna några namn gick hon till hårt angrepp mot de ledare som vill att Lobo ska erkännas som Honduras nyvalde president.

– Det finns inget som heter lite eller mer demokrati. Det är samma sak som att vara gravid – det är antingen eller som gäller, sade Fernández.

Även de nio länderna som ingår i det Venezuela-ledda blocket Alba, meddelade att de inte accepterar det “illegala” valet i Honduras. Länderna inom Alba, som förutom Venezuela även består av bland andra Ecuador, Kuba och Nicaragua, framförde samtidigt ett krav om att de “moraliskt ansvariga för militärkuppen i Honduras ställs inför en internationell domstol för sina brott”.

Enligt Nicaraguas tidigare utrikesminister Miguel d'Escoto var valet i Honduras illegitimt.

– Vi ser nu hur en liten grupp länder, som är förbehållslöst allierade och djupt beroende av Washington, beslutat sig för leda processen för att få valet erkänt. Men de står emot den överväldigande majoriteten i Latinamerika, sade den katolske prästen d'Escoto.

Spanien, som är Latinamerikas största biståndsgivare, meddelade vid toppmötet att man precis som Portugal vare sig planerar att “erkänna eller ignorera” valet.

Motståndarna till valet fördömde i ett gemensamt uttalande statskuppen i Honduras och krävde samtidigt att den tidigare presidenten Zelaya omedelbart återinstalleras, fram till att hans mandatperiod löper ut i slutet av januari nästa år.

Situationen i Honduras hamnade helt i centrum för toppmötet i Estoril, vars egentliga tema var “innovationer och kunskaper” – ämnen som knappt kom att beröras alls.

Mario de Queiroz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *