Millenniemålen kan fortfarande uppnås enligt FN-rapport

Genève, 071108 (IPS) – Världens fattigaste länder har kommit en bit på vägen mot de mål som världens regeringar enades om år 2000, de så kallade millenniemålen. Det hävdar FN-organet Unctad i en rapport som presenterades på tisdagen.

Men efter att ha konstaterat att framsteg har gjorts påpekade Unctads chef Supachai Panitchpakdi samtidigt att prestationerna måste förbättras på vissa områden om det ska finnas en chans att uppnå målen innan år 2015, som är den tidsgräns världens länder enades om då millenniemålen slogs fast.

Unctad behandlar frågor om handel, investeringar och utveckling med tonvikt på utvecklingsländernas situation. Organet har sedan år 2005 publicerat jämförande rapporter om handel och utveckling, i vilken länders prestationer på områden som infrastruktur, ekonomisk stabilitet, öppenhet för handel och tillgång till utländska marknader, och social välfärd mäts.

Syftet med rapporten är att vägleda regeringar, särskilt dem i länder som kämpar med fattigdom, hög arbetslöshet och trög ekonomisk tillväxt, i jakten på metoder för att de ska kunna stärka sina positioner i den globala handeln.

– Vi måste hålla fast vid hoppet om att den positiva ekonomiska utvecklingen i Afrika söder om Sahara fortsätter. Unctad förutser en stadig tillväxt under de kommande sex åren i hela världen och i synnerhet i södra Afrika, sa Supachai i samband med lanseringen av den nya rapporten.

Millenniemålen syftar till att halvera den extrema fattigdomen och hungern, att ge alla i världen rätt till grundskoleutbildning, att öka jämlikheten mellan könen och kvinnors möjligheter, att minska mödradödligheten med tre fjärdedelar och spädbarnsdödligheten med två tredjedelar, att bekämpa hiv/aids, malaria och andra sjukdomar, att komma överens om en modell för utveckling som är miljömässigt hållbar samt att uppnå ett globalt partnerskap för utveckling.

Högst upp på Unctads rankningslista kommer USA, följt av Tyskland, Danmark, Storbritannien, Singapore, Japan, Sverige, Frankrike, Norge och Kanada.

Längst ned hamnar Kongo, Niger, Nigeria, Guinea-Bissau och Sudan.

Rapporten visar att Kina har gjort flest framsteg på de områden som rapporten mäter jämfört med prestationen år 2005. Indien har gjort näst flest. Också Ecuador, Honduras Iran och Oman har klättrat, de två sistnämnda till följd av ökade oljeintäkter.

De som fallit nedåt på listan sedan 2005 är Botswana, Jamaica, Uruguay, Kamerun och Syrien. Unctads experter är dock eniga om att i de fall länder fokuserar alltför ensidigt på ekonomi och handelsliberaliseringar och låter andra utvecklingsfrågor hamna i bakvattnet blir de sammantagna utvecklingsprestationerna svaga.

Men trots en utbredd öppenhet för fri handel har fattigdomen i de minst utvecklade länderna inte minskat i någon större utsträckning, och i vissa länder har utvecklingen till och med gått baklänges, sa experterna.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *