Nicaragua: Offer för bekämpningsmedel kräver att löften infrias

Managua, 070823 (IPS) – I flera månader har fler än tre tusen personer som drabbats av bekämpningsmedlet Nemagon, som länge användes vid landets bananplantager, ockuperat mark i centrala Managua. De kräver att regeringen lever upp till tidigare löften om hjälp. Men hittills har protesterna klingat ohörda.

De flesta som satt upp tältläger i en park i huvudstaden kommer från de provinser i västra Nicaragua där bananplantager under flera decennier besprutades med bekämpningsmedlet Nemagon. Giftet, som användes fram till början av 80-talet, har visat sig kunna förorsaka sterilitet och en lång rad farliga sjukdomar, däribland cancer. – Vi har kommit hit för att kräva att den nya regeringen fullföljer de överenskommelser som de drabbade av Nemagon uppnådde med den tidigare regeringen, säger Jorge Alí Sánchez, vice ordförande för de drabbade arbetarnas förbund Asotraexdan. Demonstranterna vill att vänsterpresidenten Daniel Ortega lever upp till de löften om sjukvård, ekonomisk kompensation och juridisk hjälp som tidigare utlovats av landets dåvarande högerregeringar.

Victorino Espinales, ordförande för Asotraexdan, säger att man tidigare lyckades förhandla fram en särskild lag för att driva processer mot de företag som använde Nemagon vid sina bananplantager. De tidigare regeringarna utlovade också att de drabbade arbetarna skulle få tillgång till gratis hälsovård, särskild kost, ekonomiskt stöd – samt ett visst antal likkistor och gratis platser på kommunala kyrkogårdar för att kunna begrava sina döda.

– Men nu vägrar de att hålla dessa löften, säger Espinales.

Enligt de jurister som företräder arbetarna har närmare 2 000 personer avlidit i sjukdomar relaterade till växtgiftet sedan de första processerna började drivas 1999. Landets myndigheterna godkänner dock inte den beräkningen.

– Bara förra året avled 192 av våra kollegor. Vi hade inte ens kistor att lägga dem i. Till och med det har de förnekat oss, säger Espinales. Detta är femte gången sedan 1999 som människor som anser sig ha blivit skadade av Nemagon har marscherat till Managua och satt upp läger i centrala staden. Väl framme sätter demonstranterna upp hundratals enkla hyddor av träd, kartonger och plastsäckar, och bosätter sig på platsen. Väl på plats gör demonstranterna allt för att dra till sig uppmärksamhet. – Vi har försökt med så mycket, och trots att vi uppmärksammats i medierna har vi inte lyckats påverka politikernas hjärtan, säger Hilario Calero, som deltar i demonstrationen och ingår i den grupp som vill inleda förhandlingar med Ortegas regering. Fler än 12 000 tidigare arbetare och boende i närheten av bananplantager driver rättsprocesser i USA, Nicaragua, Ecuador och Colombia mot de amerikanska företag som anklagas för att ha använt Nemagon trots att farorna med växtgiftet ska ha varit kända ända sedan 1958. Bland de företag som är stämda återfinns bland andra Dole Food Company, Chiquita Brands och Del Monte. Gonzalo Carrión, vid organisationen Nicaraguas center för mänskliga rättigheter, menar att oavsett de juridiska processerna så har även landets myndigheter ett ansvar – som man hittills inte tagit.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *