Framsteg för minskade tullar mellan u-länder

Geneve, 061218 (IPS) – En grupp som består av 43 utvecklingsländer har nått ett preliminärt avtal om att göra betydande minskningar av tullavgifterna mellan länderna.

– Det finns en stark trend att acceptera omfattande sänkningar av tullarna, med mellan 15 och 30 procent, säger Alberto Dumont, som leder Argentinas förhandlingsteam. Han var ordförande vid de debatter som hölls i samband med förra veckans GSTP-möte.

GSTP är ett system för ömsesidiga handelspreferenser mellan de länder i Syd som är medlemmar i G77, gruppen för utvecklingsländer inom FN.

Dumont säger att vissa medlemmar i GSTP fortfarande har en del problem med idén, men att andra gärna vill se en lösning som är ännu mer ambitiös. Till exempel ville delegationen från det latinamerikanska handelsblocket Mercosur se minskningar av införselavgifterna med minst 30 procent. Lakshmi Puri, chef för FN-organet Unctads handelsavdelning, säger att man diskuterade minskningar på mellan 15 och 50 procent. – Så jag misstänker att det i slutänden kommer att hamna någonstans däremellan, säger hon.

Ett beslut om minskning av handelshinder mellan GSTP-länderna ska fattas vid nästa möte, som hålls i april nästa år.

De pågående GSTP-förhandlingarna inleddes vid Unctads konferens i Sao Paulo 2004. Under senare år har handeln mellan utvecklingsländerna i Syd vuxit i ökad takt. GSTP-ländernas export motsvarar 17,5 procent av den totala exporten i världen.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *