Framgångslöst WTO-försök att sätta hälsa framför profit

Genève, 061114 (IPS) – Doha-deklarationen om immaterialrätt och folkhälsa från år 2001 var ett lovvärt initiativ av Världshandelsorganisationen, WTO, men vid femårsjubileet ekar orden i den tomma, menar ledande ickestatliga organisationer. De politiska åtgärder som skulle följa överenskommelsen om att sätta hälsa framför kommersiella intressen har uteblivit.

På tisdagen var det femårsjubileum för Doha-deklarationen, som antogs vid Världshandelsorganisationens, WTO:s, ministermöte i Doha i Qatar. Flera stora ickestatliga organisationer säger dock att deklarationen inte lett till de resultat man hoppats på.

– De rika länderna har gjort Doha-deklarationen kraftlös. Överenskommelsen var bra, men de politiska åtgärder som krävs för att den ska fungera i praktiken har uteblivit. Utvecklingen går istället baklänges. Många människor lider av sjukdomar och dör i onödan, säger Céline Charveriat som samordnar människorättsorganisationen Oxfam Internationals pågående kampanj för rättvis handel.

I samband med femårsdagen släppte Oxfam på tisdagen en rapport i vilken man lyfter fram att WTO:s medlemsländer enligt Doha-deklarationen har ansvar för att underlätta exporten av generiska mediciner till fattiga länder som själva har svårt att producera sådana. Men sådana steg har inte tagits, menar Oxfam.

Rapporten påminner också WTO-länderna om att utvecklingsländer enligt Doha-deklarationen har rätt att upprätthålla eller förbättra folkhälsan genom att introducera lågprisläkemedel som pressar priserna på marknaden.

Tido von Schoen-Angerer från Läkare utan gränser, som leder en annan pågående kampanj – Kampanjen för tillgång till livsviktiga mediciner – säger att priserna på läkemedel istället fortsatt att stiga.

För att pressa priserna på mediciner måste länder använda sig mer av det WTO-avtal som reglerar utvecklingsländernas rätt att skydda folkhälsan och de handelsrelaterade aspekterna av intellektuell egendomsrätt, det så kallade TRIPS-avtalet, menar MSF-aktivisten.

Enligt Oxfams rapport, som fått namnet “Patents vs. Patients: Five Years After the Doha Declaration”, har istället TRIPS-avtalet kommit att tillämpas så, att stater tvingats adoptera en amerikanskt influerad syn på intellektuell egendom, som bland annat inneburit att patenträtten för mediciner utsträckts till att gälla i 20 år.

Argumentet att den naturvetenskapliga uppfinningsrikedomen gynnas av att man skyddar den immaterialrätten är diskutabelt, menar Oxfams Céline Charveriat.

Tvärtom resulterar oftast den intellektuella egendomsrätten i att billiga generiska läkemedel inte tillåts konkurrera med de multinationella läkemedelsföretagens mediciner, vilket leder till att priserna på läkemedel stadigt stiger – en utveckling som får förödande konsekvenser för miljontals fattiga i hela världen, enligt Charveriat.

Exempelvis är kostnadsutvecklingen för nya antiretrovirala aidsläkemedel – så kallade stoppmediciner – fortfarande brant stigande till följd av de patentregler som pålagts vissa stora producenter av generiska mediciner, såsom Indien. Tillgången till den nya typen av aidsläkemedel är livsavgörande för de många patienter som utvecklat resistens mot tidigare varianter av stoppmediciner.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, skyddas fortfarande 74 procent av de antiretrovirala läkemedlen av immaterialrättsmonopol. Samtidigt saknar nästan 80 procent av de i Afrika som lever med hiv/aids tillgång till behandling och medicin. En av orsakerna till att det ser ut så här är enligt Charveriat att rika länder, och då särskilt USA, tvingar fattiga länder att acceptera handelsavtal med strikta regler för immaterialrätt. Så förhandlar exempelvis USA för närvarande om ett frihandelsavtal med Colombia, som skulle göra det nödvändigt för det sydamerikanska landet att spendera 940 miljoner dollar, motsvarande drygt sex och en halv miljard kronor, per år fram till 2020 för att täcka de stigande priserna på läkemedel – på bekostnad av sex miljoner patienter.

I Peru, som träffat en överenskommelse om ett frihandelsavtal med USA, förutspår Charveriat att läkemedelspriserna kommer att stiga med 100 procent på tio år och 162 procent på 18 år.

Oxfam menar att Doha-deklarationen skulle kunna återfå sin styrka och fungera effektivt, om WTO omprövar TRIPS-avtalet på ett sådant sätt att medlemsstaterna behåller rätten att prioritera folkhälsan. Ett annat sätt skulle enligt Oxfam kunna vara att hindra USA från att pressa andra länder att anta hårda immaterialrättslagar, särskilt i förhandlingar om frihandelsavtal.

– Rika länder måste leva upp till sina löften och sluta undergräva Doha-deklarationen med själviska handlingar. Vi behöver mer än någonsin tidigare ett globalt handelssystem som sätter hälsa framför ekonomisk vinning och gör livsuppehållande mediciner tillgängliga för alla som behöver dem, säger Charveriat.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *