Nicaragua: Sandinisterna är tillbaka

Managua, 061107 (IPS) – De svor på att de skulle komma tillbaka. Och i dag, 16 år efter att de förlorade greppet om de nationella valen, ser det ut som om Nicaraguas sandinister har lyckats. I alla fall om man får tro på de preliminära resultaten från söndagens val.

Det socialistiska sandinistpartiet FSLN:s presidentkanditdat Daniel Ortega får 40 procent av rösterna, medan högerkadidaterna Eduardo Montealegre och José Rizo från de liberala partierna ALN och PLC beräknas få 33 respektive 20 procent. Det visade valmyndighetens uppskattningar efter att 40 procent av rösterna var räknade.

Enligt den nicaraguanska vallagen behöver Ortega antingen 40 procent av rösterna, alternativt 35 procent av rösterna och ett övertag på fem procent över sin närmaste rival, för att slippa en andra valomgång.

Internationella valobservatörer som skickats till Nicaragua av Organisationen för de amerikanska staterna, OAS, EU och Carter Centre rapporterade att valet gick lugnt till, var renhårigt genomfört och transparent. Mauricio Zuñiga som är chef för Institutet för utveckling och demokrati i Nicaragua, en lokal, ickestatlig valövervakningsorganisation, menade att även om deras beräkningar – som grundar sig på uppgifter från 12 000 observatörer – inte kan sägas visa några slutgiltiga resultat är tendensen så övertygande att valet kan anses vara avgjort.

– Det måste erkännas: Ortega vann, säger Mauricio Zuñiga.

FSLN-supportrar firade valmyndighetens preliminära besked med sånger och slagord på gatorna på måndagskvällen. Många bar flaggor, t-shirts och bilder med Ortegas porträtt på.

ALN- och PLC-kandidaterna har dock än så länge vägrat att acceptera beräkningarna och menat att det finns en möjlighet att de definitiva resultaten kan “överraska”.

ALN:s kandidat Montealegre har gått så långt att ha krävt en omräkning röst för röst – något som det inte finns utrymme för i vallagstiftnigen.

Montealegre menar att hans egna och “seriösa organisationers” beräkningar visar att det behövs en andra valomgång. Han protesterar också emot att “oegentligheter” förekommit.

Också PLC:s Rizo har redan krävt en omräkning, trots att den slutliga räkningen inte ens är färdig.

– PLC kan inte förlora på det här sättet, vi är inte beredda att acceptera en vinnare innan den allra sista rösten har räknats, säger PLC:s talesperson Leonel Téller.

Den i dag 60-årige Daniel Ortega tog makten i Nicaragua för första gången år 1979, sedan den sandinistiska gerillarörelsen störtat Somoza-familjens diktatur som hållit landet i ett järngrepp i 40 år.

1984 ställde Ortega upp i presidentvalet och vann, mitt i det blodiga krig som pågick mellan sandinisterna och USA-stödda “contras” och lämnade efter sig över 50 000 döda.

Den väpnade konlikten tog slut 1990, då Ortega förlorade valet och Violeta Barrios de Chamorro kom till makten.

Också 1996 och 2001 ställde Ortega upp i presidentvalen, men förlorade.

Den politiske analytikern Carlos Tunnerman anser att vem som än visar sig vinna presidentvalet i år genast måste sammankalla alla partier för att delta i en “nationell dialog” om framtiden.

– Det finns en känsla av osäkerhet i Nicaragua i dag, ingen vet vad man kan vänta sig av en framtid med FSLN vid makten. Det finns en rädsla för att saker som hänt i det förflutna ska komma att upprepa sig, säger Tunnerman.

Kampanjerna innan valet har kantats av inblandning från Washington, som velat undvika en seger för Ortega. Valobservatörer från Vita Huset har också varit de enda som uppgett att de noterat “oegentligheter” i samband med den första valomgången.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *