Nicaragua: De unga lämnar landet

Managua, 061003 (IPS) – Ungefär 20 procent av den nicaraguanska befolkningen har lämnat landet de senaste 16 åren, de flesta på jakt efter arbete och bättre lön. Och det är främst de unga som reser.

– Jag jobbade som engelsklärare på en grundskola i Riva, men de betalade mig bara 130 dollar i månaden. Mina vänner som hade rest till Costa Rica för att jobba tjänade över 400 dollar så jag beslöt mig för att också åka dit eftersom jag inte ser någon framtid för mig i detta land, säger 28-årige Juan Carlos Baltodano.

Enligt officiell statistik lever redan omkring en av fem miljoner nicaraguaner utomlands. Martha Cranshaw vid Nätverket för nicaraguanska migranter säger att de flesta har flyttat till Costa Rica, USA eller Ecuador. Över 60 procent av nicaraguanerna under 25 år skulle lämna landet om fick chansen, visar en studie av nätverket. Detta bekräftas även av andra undersökningar. M&R Consultores publicerade i augusti en undersökning som visade att sex av tio unga övervägde att lämna landet. Och anledningen de flesta uppger är att de hoppas på jobb eller högre lön. – Människor kan inte hitta jobb och ser att andra har lyckats utomlands, och att de skickar hem pengar till resten av familjen, säger Raúl Obregón, chef för M&R.

Stiftelsen Desafíos har tillfrågat 1 725 unga under 25 på landsbygden om deras framtid. Nästan två tredjedelar sa att de ville lämna landet eftersom de inte kunde hitta några jobb där de bor. Men regeringen menar att man har kontroll över arbetslösheten. I augusti sa chefen för Nicaraguas centralbank, Mario Arana, att arbetslösheten har minskat till 5,6 procent under de fem år som Enrique Bolaños har varit president. Men den siffran stämmer inte, enligt den oberoende ekonomen Néstor Avendaño. Hans beräkningar visar att 25 procent av befolkningen är drabbade av arbetslöshet eller ofrivillig deltid och osäkra jobb. Samtidigt ökar värdet av de pengatransaktioner som migranterna skickar hem till sina släktingar. Avendaño berättar att beloppet har ökat från 800 miljoner dollar 2004 till liten över en miljard 2005. Men migrationer har också baksidor.

– Nästan 20 procent av vår befolkning bor utomlands på grund av att de ekonomiska villkoren är oacceptabla här, säger sociologen Juan Carlos Gutiérrez, som arbetar som konsult inom fattigdomsbekämpning och befolkningsfrågor.

Gutiérrez säger till IPS att migranterna visserligen inte innebär några ekonomiska förluster för landet, utan att de bidrar till ekonomi, men han menar att utvandringen har andra negativa effekter. Cranshaw publicerade nyligen utredningen “Vad migration har betytt för mig och min familj”. Enligt den växer fler än 400 000 nicaraguanska barn och tonåringar upp utan en eller båda sina föräldrar på grund av att de arbetar utomlands. Enligt Gutiérrez rapport är 77 procent av barnen ledsna från det ögonblick föräldrarna reser till dess de kommer hem, vilket får negativa konsekvenser för deras hälsa, utbildning och framtid. Dessutom menar Gutiérrez att landet förlorar sin unga, produktiva och mest utbildade arbetskraft. – Den största emigrantgruppen är mellan 24 och 26 år. Utvandringen av ung arbetskraft får en negativ effekt på Nicaragua, säger han.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *