Miljö: Giftskandalen i Abidjan – del av globalt mönster

Bremen, 060926 (IPS) – Det Panama-flaggade fartyget Probo Koala lossade över 550 ton giftigt avfall i Abidjan i Elfenbenskusten för en månad sedan. Sju människor har dött och tusentals har blivit sjuka på grund av att de andats in giftiga ångor från avfallet.

Den dödliga lasten kom till Abidjan från Amsterdam, där hamnmyndigheterna enligt uppgifter skulle ha vägrat ta emot tankern på grund av dess giftiga last. Probo Koala var chartrad av det holländska företaget Trafigura Beheer BV, som själva hävdar att man inte lastade av i Amsterdam eftersom avfallsföretaget där ville omförhandla kontraktet, vilket skulle medföra stora ekonomiska förluster för företaget. Företagets talesman Jan Maat har sagt till pressen att man skulle ha förlorat 35 000 dollar par dag på förseningen och att man därför sökte en annan hamn som kunde ta emot det. Företaget säger att man har informerat myndigheterna i Abidjan om vad avfallet innehöll och att de skulle ta hand om det giftiga slammet, men avfallet dumpades istället på olika platser. Experter menar dock att Trafigura Beheer aldrig skulle ha fraktat avfallet till Elfenbenskusten.

– Hela proceduren var olaglig. Hamnmyndigheterna i Amsterdam borde ha tvingat Probo Koala att tömma avfallet i förbränningsugnen i Rotterdam, säger Andreas Bernstorff, som är expert på giftigt avfall och före detta Greenpeace-aktivist. Bernstorff poängterar att Baselkonventionen om kontroll av gränsöverskridande transporter och slutgiltigt omhändertagande av farligt avfall har satt upp regler för i-ländernas ansvar för giftigt avfall.

– Enligt konventionen skulle hamnmyndigheterna i Amsterdam inte ha låtit Probo Koala fortsätta sin rutt som om inget hade hänt, säger han. Konventionen förbjuder alla former av export av giftigt avfall från de mest industrialiserade länderna till u-länder. Nederländerna har ratificerat konventionen, men flera andra i-länder, bland andra USA, Australien och Kanada, har inte gjort det.

– Det handlar om rent petrokemiskt avfall. Det är helt kart för mig att detta är en produkt som bryter mot Baselkonventionen, säger Rudolph Walder, schweizisk expert på avfall vid den FN-delegation som ska utreda omfattningen av miljökatastrofen i Abidjan. Miljöorganisationen Basel Action Network, BAN, menar också att Probo Koalas dumpning av avfallet i Abidjan är ett tydligt brott mot internationella normer. – Den nuvarande situationen liknar den före 1988, då Baselkonventionen antogs. I dag finns det, trots reglerna, bevis på mer död och sjukdomar från avfallshandeln än någonsin tidigare, säger Jim Puckett på BAN till IPS. Export av giftigt avfall från i-länder till u-länder sker rutinmässigt, enligt miljöorganisationen Greenpeace. Inspektioner av 18 europeiska hamnar under 2005 visade att 47 procent av det avfall som skulle exporteras var olagligt, uppger Greenpeace.

EU-kommissionen har också erkänt att omkring 50 procent av det avfall som lämnar europeiska hamnar inte följer internationell lagstiftning och har sagt att man från år 2007 kommer att förstärka tillämpningen av reglerna.

Julio Godoy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *